Bebiron: Besplatno savetovalište za mame i tate

Autor:

Besplatan projekat - savetovalište "Bebiron" - pokrenut je nedavno, kako bi trudnicama, mamama i tatama pružilo savetodavnu pomoć.

Idejni tvorac projekta "Bebiron" Valentina Katić kaže da je taj projekat namenjen trudnicama, roditeljima, kako bi im pomogao da prvenstveno budu sigurni, jer kako kaže, kada je roditelj siguran, onda je i dete srećno.

"Uvek je potrebna ta mala pomoć, a mi smo ta mala pomoć za roditelje. Nađite nas na 'vajberu', na 'pablik četu', ukucate 'Bebiron savetovalište' i sve što vidite, to je javno. Pošaljete poruku i imate direktnu komunikaciju sa vašom patronažnom sestrom ili lekarom, koji su tu prosto da vas smire, daju vam savete i pomažu da za svoje dete izaberete najbolje", kaže Katić, ističući da je "presrećna" što već ima 3.000 "zadovoljnih mama koje im se obraćaju 24 sata u vajber savetovalištu".

Takođe, tu su i besplatne školice za trudnice i tate, a smatra da je veoma važno da očevi učestvuju u svemu i da pomognu mamama da budu kompaktna porodica, a održavaće se vikendom, "tako da tate nemaju izgovor da ne prisustvuju tim radionicama sa mamama".

"Dajte nam tih sat vremena nedeljno, prođite sa nama školu za trudnice i videćete da je svima mnogo lakše i da će mame biti srećnije i smirenije kada im se pokaže da su tate uz njih u veoma bitnim trenucima", rekla je Katić.

Njen projekat "Bebiron" pokrenut je prošle godine u novembru, Ministarstvo zdravlja ga je podržalo i prepoznalo kao društveno odgovornu akciju, a priključio se i Grad Beograd, kao i gradske opštine Vračar,Zvezdara, Savski venac, Zemuni svi Domovi zdravlja.

"Tu smo da zajedno rastemo, budemo srećni, zdravi i da vam pružimo pravi savet u pravom trenutku", rekla je Katić.

Gradski menadžer Goran Vesić rekao je da je akcija "Bebiron" jedna od korisnijih akcija koju je video u poslednje vreme, kako je naglasio - prosto, jer je okrenuta budućnosti.

"Postoje NVO koje se bave određenim problemima, iniciraju određene akcije koje onda država treba da prihvati, jer su društveno korisne. Za nas kao grad Beograd važno je na koji način možemo da se uključimo u ovu akciju, a mi se zaista trudimo, kada su u pitnju žene, trudnice i porodilje, da učinimo maksimum koji možemo", rekao je Vesić na predstavljanju "Bebirona".

Grad Beograd počeo je da isplaćuje 10.000 dinara zaposlenim porodiljama, kaže Vesić, kao i 35.000 dinara koje isplaćuje svakog meseca nezaposlenim porodiljama.

"To je nešto što dajemo kao lokalna samouprava van onoga što je obaveza prema zakonu, to je naš dodatni iskorak i što je veoma važno za nas".

Vesić kaže i da je nova gradska vlast pre tri i po godine zatekla dugovanja od 400 miliona dinara prema porodiljama, koja je sva u međuvremenu isplatila, te da svakog meseca "u dan" isplaćuje svoje obaveze.

"Nadam se da ćemo u budućnosti moći da isplaćujemo i više, sigurno ima potrebe, ali ćemo to moći da radimo onda kada budžet bude dozvoljavao i sasvim sigurno - ono što budemo obećali, to ćemo i isplaćivati", rekao je Vesić.

Pored toga, gradski menadžer kaže da u svim novim garažama postoje odvojena porodična parking mesta, za porodice, koja građani tek treba da nauče da koriste, jer prema njegovoj oceni, još uvek ih ne koriste kako treba.

"Zaista mislim da možemo kao lokalna samouprava, opet na predlog organizacija ljudi sa terena, da uradimo to, da postavimo stubiće, da se ne zauzimaju trotoari tamo kuda prolaze majke sa kolicima, da zaštitimo mesta gde su savetovališta, Domovi zdravlja, u smislu da tu nema saobraćajnih gužvi.

Ispred svakog Doma zdravlja napravili smo zonu usporenog saobraćaja, postavili smo ležeće policajce, ali sasvim sigurno ima prostora i za druge inicijative", kaže Vesić.

U svakom slučaju, Vesić ističe da će Grad Beograd aktivno podržati inicijativu "Bebiron" i smatra da je veoma važno da NVO pokreću takve inicijative, jer se "zajedno društvo može učiniti boljim".

Povezano

Sve vesti