Važno je da vam dan počne pozitivno, a stručnjaci kažu da će vam ovaj doručak to omogućiti.
Ne postoji definitivan "lek" depresiju, vec je to mentalno stanje koje zahteva dugotrajni rad. Oni koji pate od depresije bi svakako trebalo da se obrate prijateljima i porodici, ali i da potraže strucnu pomoc.
Medutim, postoje i neki mali mehanizmi i procesi koji mogu malo da poboljšaju njihovo stanje. Vežbanje, na primer, može da pomogne ljudima koji pate od depresije, ali takode na to stanje utice i hrana.
Brojne studije, medu kojima i ona sprovedena u Medicinskoj školi univerziteta "Harvard", pokazale su da vežbanje i ishrana znacajno uticu na naše mentalno stanje.
Nutricionistkinja Melisa Bruneti, koja je specijalizovala vezu izmedu hrane i mentalnog zdravlja, kaže da cesto potcenjujemo uticaj namirnica koje unosimo.
"Nutrijenti nam trebaju kao energija za mozak. Ako namirnicama ne unosimo nutrijente, onda nemamo nutrijente koji su nam potrebni da regulišu šecer u krvi, hormone, neurotransmitere…", tvrdi ona.
Nutricionistkinja kaže da su omega-3 masne kiseline, vitamin B, aminokiseline i minerali poput cinka i gvožda veoma važni za naše mentalno zdravlje.
Pošto vec znamo da je dorucak najvažniji obrok, a sada znamo i da namirnice uticu na mentalno zdravlje, Bruneti zna koji je savršeni prvi obrok za pocetak dana.
Dorucak koji se sastoji od tosta, jaja i avokada je najbolji za mentalno zdravlje, smatra nutricionistkinja, a objašnjava i zašto.
Jaja sadrže dosta važnih amino-kiselina, omega-3 i masnih kiselina, od kojih su sve veoma važne - naš mozak je 60 odsto mast. Pored toga, avokado je bogat triptofanom, hemikalijom koja stimuliše serotonin, supstancu koja reguliše naše raspoloženje.
Brunetijeva naglašava da je regulisanje nivoa šecera u krvi takode važno za sve oni koji pate od depresije. Jako je važno izbeci osecaj kada nivo šecera pocne da opada nakon što smo uneli veliku dozu slatkiša.
Naravno, to ne znaci da malo šecera škodi. Cokolada, na primer, sadrži triptofan, a ne treba zanemariti ni taj osecaj zadovoljstva koji se javlja kada jedemo omiljenu cokoladu.
U svakom slucaju, nutricionistkinja napominje da je hrana važna za mentalno zdravlje, ali da se ne treba osloniti samo na to.