Kaldrma! (FOTO)

Autor:

Postavljanje "turske kaldrme" u Skadarskoj ulici, na potezu između ulica Strahinjića Bana i Gospodar Jovanove, počelo je danas, tako da će jedan od simbola Beogada ponovo biti u starom, boemskom ruhu.

Gradski menadžer Goran Vesić je najavio da će radovi biti završeni do prvog decembra.

Drugi deo ulice, od Gospodar Jovanove do Bulevara despota Stefana, biće rekonstrusan na isti način tokom proleća kada to budu dozvoljavali vremenski uslovi kako bi kompletna ulica bila rekonstruisana do letnje sezone, pojasnio je Vesić novinarima nakon obilaska radova i podsetio da je u junu ove godine rekonstruisana česma koja se nalazi na uglu sa Siminom ulicom.

Kako je rekao, prvo je zamenjena kompletna instalacija, odnosno vodovodne i kanalizacione cevi, a potom je urađena rekonstrukcija apsolutno po svim standardima po kojima se to radi.

"Postavljeno je 25 centimetara krupnog kamena, pa 15 centimetara sitnog kamena. Preko toga je urađeno osam centimetara asfaltne podloge da bi na tu podlogu počelo postavljanje kamene podloge", pojasnio je gradski menadžer i istakao da je posle 1947. godine ovo prva ozbiljna rekonstrukcija Skadarlije.

"Rekonstrukcija se radi u skladu sa zakonom i pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda jer je ova celina proglašena kulturnim dobrom još 1967. godine i biće završena tako da desetinama godina ubuduće neće biti potrebna bilo kakva rekonstrukcija, s obzirom da će biti urađena sa podlogom koja će sačuvati kaldrmu od bilo kakavih deformacija", dodao je Vesić.

SKADARLIJA: Asfalt, ali biće i kamen

 Kamen je po otpočinjanju radova očišćen, opran i pripremljen za postavljanje, a taj posao se radi uz saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda i uz konzervatorski nadzor.

Inače, kaldrma je u Skadarliji od 1968. godine. Tada je kamen izvađen iz ulice na Pašinom brdu i postavljen je u Skadarliju.

Povezano

Sve vesti