Koji je tvoj tabu?

Autor:

Ovo je slogan Japansko-srpskog festivala filma, koji počinje u Jugoslovenskoj kinoteci.

"Koji je tvoj tabu?" slogan je 4. Japansko-srpskog festivala filma (JSFF), koji će biti održan danas i sutra u Jugoslovenskoj kinoteci.

Program je posvećen zabranjenim temama savremenog društva Srbije i Japana i kroz različite umetničke forme postavljaće se pitanja da li još uvek postoje tabu teme u modernom tehnološkom svetu, da li smo zaista prevazišli sve stigme i otvorili um za drugačije i koliko smo se odvojili od nametnutih obrazaca uz koje smo odrastali.

Prvog dana festivala biće otvorena kolektivna izložba fotografija, slika, skulptura i videa na temu "Taboo".

Svoje radove predstaviće Dragan Kujundžić, Alisa Matović (Alisa Moler), Irena Fabri, Bojan Đorđević (Omkili Art), Danijela Jović, Katarina Pavlović, Zoran Ćumura, Branislav Radišić i drugi, a specijalni gost biće Juja Matsuo, poznat po svom instagram profilu "EseJapan".

Najavljena je i tribina "Taboolarenje" tokom koje će svoja lična iskustva o susretima sa tabuima podeliti Biljana Cincarević, Helena Vuković, UG Egal, Sandra Mančić, UG Sunce, LiceUlice, Fumiko Takeshita i Milica Nikolić. Nakon toga biće organizovan takmičarski program filmova i dodela nagrada najboljima.

Za drugi dan festivala, pored filmskog programa, organizatori su pripremili radionice i predavanja.  Edukativni program počinje "Jazasovom" radionicom "Nije TABOO! Zaštiti se!", "Unitas fond" i Crveni krst Srbije održaće radionicu na temu prevencije i edukacije omladine o trgovini ljudima.  Posetioci će imati priliku da pogledaju kratak igrani film "Posmatrači" koji prati paralelene priče tri mlade osobe koje su postale ili bile potencijalne žrtve trgovine ljudima.

Na tribini "3000 karaktera: Japan i Srbija, razgovori putnika" publika će čuti zanimljive priče Tatsuje Hirana iz Japana, jednog od omiljenih profesora Univerziteta u Beogradu.

Cilj festivala je, kako ističu organizatori, da osvesti, preispita i uporedi lične i društvene tabue, a predstavlja susret dve različite kulture kroz univerzalni umetnički jezik kojim autori komuniciraju sa publikom u Beogradu i Tokiju.

Tagovi:

Povezano

Sve vesti