Vučić: Najteže stvari nas tek čekaju

Autor:

Aleksandar Vučić na važnim sastancima u Briselu. Mogerini podržala ubrzanje evropskog puta Srbije. Kosovo - bolna tačka

Šefica EU diplomatije dala je snažnu podršku za ubrzanje EU puta Srbije, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka sa Federikom Mogerini u Briselu.

Rekao je i da su se on i Federika Mogerini složili da su stabilnost i mir najvažniji za Srbiju i za Evropsku uniju.

Preneo je i da je od visoke predstavnice dobio snažnu podršku za nastavak EU puta i ubrzanje reformi, u različitim sferama društvenog života u Srbiji, a time puta ka EU.

"Razgovarali o ispunjavanju obaveze iz poglavalja 23 i 24 (vladavina prava), o tome koja će nova poglavlja biti otvorena, ali i o onome što je, čini mi se, i najvažnije, a to je kako ćemo svi zajedno na Zapadnom Balkanu da nastavimo svoj EU put i međusobnu saradnju", rekao je predsednik Srbije, koji danas boravi u radnoj poseti Briselu.

Vučić je dodao da očekuje da svi u regionu shvate da se od povratka u prošlost i života u prošlosti gubi mnogo dragocenog vremena potrebnog za izgradnju drugačije i bolje budućnosti.

Upitan za izjave EU zvaničnika da postoji "pozitivan momentum", koji treba iskoristiti kada su evrointegracije Srbije i regiona u pitanju, predsednik Srbije kaže da se nada da je to prilika za ceo region.

Kada je Srbija u pitanju, Vučić kaže da očekuje ubrzano otvaranje novih poglavlja.

"Ja nemam nikakvih iluzija. Za nas ostaje ključno pitanje da sačuvamo mir i stabilnost, pre svega mir u BiH i da vidimo šta ćemo sa KiM. Poglavlje 35. se provlači i kroz mnoga druga poglavlja i neće biti zatvoreno do onoga što mi zovemo normalizacija odnosa Beogarda i Prištine, a ovde kažu - Srbije i Kosova.To je pretežak zadatak za jednu glavu, za nekoliko ljudi. U tome mora da učestvuje ceo naš narod i zato imamo i unutrašnji dijalog", kostatovao je predsednik Vučić.

Kada je unutrašnji dijalog o Kosovu u pitanju, Vučić kaže da je zadovoljan time što je čuo na dva dosadašnja skupa različite stavove i što je neke stvari mogao da nauči.

"Da smo imali te pameti i to radili pre 10 -  12 godina možda bi neke stvari sada izgledale drugačije. Tako da, jesmo optimisti, a moramo da znamo da nas najteže stvari tek čekaju", zaključio je Vučić.

Vučić je u izjavi novinarima naglasio i da su on i Mogerini razgovarali o nastavku dijaloga Beograda i Prištine, koji će se, istakao je, nastaviti svakako pod pokroviteljstvom EU, u Brisleu ili negde drugde.

"Da razgovarali smo o tome...Da li će biti ovde u Briselu ili drugom mestu, ali svakako pod pokroviteljstvom Evropske unije. Dakle, biće ili Mogerini ili Ejnhorst, ali, uvek pod okriljem EU",rekao je srpski predsednik posle razgovora s Mogerini u sedištu Evropske komisije.

Vučić je sa Mogerini razgovarao u sedištu Evropske komisije.

Posle bilaterale sa šeficom EU diplomatije, predsednik Vučić imaće bilateralni sastanak sa generalnim sekretarom Alijanse Jensom Stoltenbergom i učestvovati na sastanku Severnoatlantskog saveta u sedištu NATO-a.

Pred posetu predsednika Srbije sedištu NATO diplomatski izvori Tanjuga u Briselu navode da između Srbije i Alijanse nema "gorućih pitanja" i da je reč o sastanku u okviru "kontinuirane saradnje na najvišem nivou".

Pored partnerske saradanje Srbije i NATO, očekuje se da će teme razgovora predsednika Srbije sa Stoltenbergom i 29 ambasadaora zemalja članica Alijanse biti i situacija u regionu, unutrašnje reforme u Srbiji kao i odnosi Beograda sa Moskvom.

Vučić u Briselu: Istorijsko pitanje, male šanse

Povezano

Sve vesti