Dobro je: "Skidamo se" s antibiotika

Autor:

U proteklih godinu dana malo smo "prikočili" s antibioticima, a smanjena je i rezistencija na ove lekove.

0
A- A A+

Ukupna potrošnja antibiotika u Srbiji je smanjena za 18 odsto za godinu dana, a smanjena je i rezistencija na te lekove, izjavio je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

"To je bio i ostaje naš najveći problem, i dalje smo među onima koji troše najviše antibiotika, ali sad kad smo krenuli da smanjujemo upotrebu biće lakše da dopremo do svesti ljudi", rekao je Lončar novinarima na konferenciji povodom obeležavanja Svetske nedelje svesnosti o racionalnoj upotrebi antibiotika Svetske zdravtsvene organizacije.

Podaci koje je resorni ministar izneo su podaci Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije u kojima, kako je naveo, stoji i to da je rezistencija na antibiotike u Srbiji takođe smanjena.

Lončar je apelovao na građane da ne koriste antibiotike bez preporuke lekara i dokaza da su im zaista potrebni, a na one koji ih prodaju, da to ne rade bez obaveznog recepta.

Izvor: Tanjug

V.d. direktora Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović istakla je da je ovo deseta evropska Nedelja o racionalnoj upotrebi antibiotika i rezistenciji na njih.

Jovanović je istakla da će zdravstveni sistem Srbije u narendom periodu kroz akcioni plan i posebno formirane radne grupe raditi na edukaciji i intezivnijem praćenju antimikrobne rezistencije.

Šef Kancelarije SZO u Beogradu Zofija Pusztai rekla je da je rezistencija na antibiotike jedan od najveći problema u svetu koji može pogoditi bilo koga i bilo gde.

Svetska nedelja svesnosti o racionalnoj upotrebi antibiotika Svetske zdravtsvene organizacije ove nedelje se obeležava širom Evrope i usmerena je na zdravstvene radnike i kreatore politika kako mogu sprečiti izbijanje infekcija.

Ostajemo bez antibiotika (VIDEO)

Deca nam piju antibiotike pet puta više nego u EU!

Antibiotici "vrebaju" i iz tanjira

Antibiotici: Koliko dugo ih treba piti

Sve vesti