Tanjug

General Živanović oslobođen za "slučaj Ćuška"

Autor:

Tužilaštvo za ratne zločine obustavilo je istragu protiv bivšeg komandanta 125. motorizovane brigade VJ, generala Dragana Živanovića, pokrenutu 2014. godine zbog navodnih sumnji da je izvršio ratni zločin na Kosovu i Metohiji.

0
A- A A+

Istraga je obustavljena "jer nema dokaza da je izvršio krivčno delo za koje se teretio naredbom o sprovođenju istrage, odnosno da je nepreduzimanjem mera izvršio ratni zločin u kosovskim selima Ćuška, Pavljan, Ljubenić i Zahač, 1999. godine".

Zbog ratnog zločina nad Albancima iz ovih sela u toku je ponovljeno suđenje pripadnicima formacije poznate kao "Šakali" pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu.

Prvu prvostepenu presudu u tom slučaju kojom je devet optuženih bilo osuđeno na ukupno106 godina zatvora Apelacioni sud ukinuo i naložio da se suđenje ponovi.

Tužilac naredio istragu protiv generala Živanovića

Optuženi se sada brane sa slobode.

Naredbom o sprovođenju istrage general Živanović se teretio da je znao da će pripadnici jedinice 177. Vojno-teritorijalnog odreda Peć, izvršavajući naredbu i borbene zadatke njegove komande za pretres i čišćenje od albanskih terorista sela Ljubenić, Pavljan, Ćuška i Zahač, napasti civilno stanovništvo albanske nacionalnosti, vršiti ubistva civila, teška telesna povređivanja, raseljavanje i uništavanje imovine u velikim razmerama.

Tajni sastanci Ace Tomića s Mladićem?

General je bio nadređen Toplici Miladinoviću, Milojku Nikoliću i Dejanu Bulatoviću koji su prvostepenom presudom u predmetu "Ćuška" osuđeni na maksimalne zatvorske kazne od 20 godina za ratne zločine na teritoriji pećke opštine.

Milojko Nikolić je letos preminuo u Beogradu, a Bulatoviću je zbog lošeg zdravlja suđenje razdvojeno.

U pomenutim selima izvršena su masovna ubistva naočigled prisutnih žena i dece. Najmlađa žrtva imala je 19, a najstarija 87 godina.

Povezano

Sve vesti