Beta

Raste broj obolelih od malih boginja

Autor:

Epidemija malih boginja prijavljena i u Podunavskom okrugu.

4
A- A A+

U Podunavskom okrugu prijavljena je epidemija malih boginja, a virus morbila potvrđen je kod dve osobe, dok na teritoriji susednog, Braničevskog upravnog okruga, za sada nema prijavljene sumnje na morbile.

Doktorka Vera Joković Kostić iz Zavoda za javno zdravlje Požarevac rekla je za Radio Bum da su potvrđena dva slučaja morbila - malih boginja na teritoriji opštine Velika Plana.

Oboleli imaju 29, odnosno 40 godina. "Jedna osoba je vakcinisana, dok je kod druge nepoznat vakcinalni status", rekla je dr Vera Joković Kostić i dodala da pošto se radi o dva slučaja obolelih od malih boginja, prijavljena je epidemija.

Oboleli su hospitalizovani i opšte stanje im je dobro, u toku je epidemiološko istraživanje i revizija vakcinalnih kartona.

"S obzirom na to da su portvrđena dva slučaja obolelih od malih boginja procenjeno je da je epidemiološka situacija preteća, te se očekuje pojava novoobolelih", navela je načelnica.

Po Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, na predlog Republičke stručne komisije za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti i Instituta za javno zdravlje Srbije, u roku od dva dana od dana dostavljanja predloga ministar zdravstva proglašava pojavu epidemije zarazne bolesti od većeg epidemiološkog značaja i naređuje vanredne mere koje se u tom slučaju moraju sprovoditi.

Male boginje i u Velikoj Plani

Koliko je obolelih od malih boginja

Male boginje: Simptomi i lečenje

Povezano

Sve vesti