SAD pozvale Srbiju: Uhapsite Jojića i Radetu

SAD pozvale su danas na zasedanju Saveta bezbednosti UN u Njujorku, vlasti Srbije da sprovedu nalog Haškog tribunala za hapšenje članova Srpske radikalne stranke Petra Jojića i Vjerice Radete, optuženih za nepoštovanje suda.

12
A- A A+
SRS, radikali, šešelj, srpska radikalna stranka Foto: Mondo/ Goran Sivački ilustracija

Američka predstavnica u Savetu bezbednosti rekla je da SAD "pozdravljaju" odluku Tribunala koji se zatvara krajem godine, da predmet protiv Jojića i Radete ustupi svom pravnom nasledniku, sudskom Mehanizmu u Hagu.

"Pozivamo Vladu Srbije da sarađuje s Mehanizmom i sprovede nalog za hapšenje", rekla je ambasadorka SAD u Savetu bezbednosti.

Mehanizam u Hagu rešava slučaj radikala

S tim stavom složila se i predstavnica Švedske.

Sednici Saveta bezbednosti UN, posvećenoj haškim sudovima, prisustvuje i ministarka pravde Srbije Nela Kuburović, čiji se govor očekuje.

Haški tribunal optužio je Jojića i Radetu za uticanje na svedoke u procesu protiv njihovog partijskog šefa Vojislava Šešelja.

Hag "zakazao Šešelja": 13. decembra, u 13 sati...

Srbija je odbila da sprovede nalog za hapšenje dvoje radikala, izdat 2015, pozivajući se na odluku suda u Beogradu da je obavezna da sarađuje samo u procesima za ratne zločine, ne i za nepoštovanje suda.

Povezano

Sve vesti