Žandarmi osuđeni za prebijanje Malog i Vučića

Viši sud u Beogradu provostepeno je osudio na uslovne kazne zatvora od po šest i osam meseci sedmoricu žandarma zbog napada na braću tadašnjeg premijera Srbije i gradonačelnika Beograda, Andreja Vučića i Predraga Malog.

100
A- A A+

  Osuđeni su i zbog napada na još dvojicu pripadnika vojne policije tokom održavanja Parade ponosa 2014.

Komadant tog žandarmerijskog voda Rade Matić, koji se teretio da nije preduzeo mere da spreči taj napad, oslobođen je optužbi.

Žandarmi Predrag Mitrović, Slavko Stojanović, Dalibor Đorđević, Zlatko Gigić, Boban Lekić i Mitar Milosavljević osuđeni su na uslovne kazne od po šest meseci zatvora s rokom provere od dve godine zbog krivičnog dela zlostavljanje i mučenje.

Dragan Savić dobio je uslovnu kaznu zatvora od osam meseci s rokom provere od tri godine zbog krivičnih dela zlostavljanje i mučenje i napad na vojno lice.

Tužilaštvo: Žandarme u zatvor! Odbrana: Sloboda!

Kazne se neće izvršiti ukoliko u roku određenom za proveru ne izvrše novo krivično delo.

Ovo je prvostepena presuda na koju tužilaštvo, osuđeni i njihovi branioci mogu da ulože žalbu Apelacionom sudu u Beogradu u roku od 15 dana od prijema pisanog otpravka presude.

Žandarmi su osuđeni zbog prebijanja pripadnika "Kobri" Saše Jovanovića i Saše Stankovića koji su bili na službenom zadatku, kao i Andreja Vučića i Predraga Malog.

Žandarmi svedočili o tuči s Andrejem Vučićem

Incident se dogodio 28. septembra 2014. godine na uglu ulica Svetozara Markovića i Birčaninove, neposredno pred održavanje Parade ponosa u Beogradu kada je, iz bezbednosnih razloga, u centru grada bilo pojačano prisustvo policije.

Deo ovog incidenta zabeležio je snimatelj televizije N1 koji su objavili gotovo svi mediji i koji je i dalje dostupan na YouTube.

Na tom video-zapisu od minut i 45 sekundi, pored ostalog, jasno se vidi kako žandarmi pendrecima tuku više lica i štitovima ih guraju u zid zgrade.

Povezano

Sve vesti