Super vesti za one koji ne mogu da zamisle dan bez čokolade.
Kombinacija ove poslastice i badema snižava nivo holesterola i to upravo kod osoba koje su pod najvišim rizikom - onih sa viškom kilograma.
Za bademe i cokoladu (crnu, naravno), vec se znalo da spuštaju pritisak i da generalno umanjuju rizik od bolesti srca, ali naucnici su za potrebe novog istaživanja merili nivo holesterola kod 31 gojazne osobe.
Tokom prve cetiri nedelje, ispitanici su se hranili uobicajeno, ali su svakog dana jeli trecinu šoljice badema. U sledece cetiri nedelje nastavili su da jedu bademe, ali su svakodnevno konzumirali i trecinu šoljice crne cokolade, kao i dve i po kašicice kakao praha.
U prvoj fazi istraživanja, kada su ispitanici u uobicajenu ishranu uveli samo bademe, nivo lošeg (LDL) holesterola spušten je za sedam odsto, a kad je uvedena i tamna cokolada, nivo holesterola je još malo snižen.
"Ovo ne znaci da treba da jedete kilograme cokolade i badema, ali naše istraživanje je pokazalo da imamo oko 270 kalorija koje možemo da uvedemo u jelovnik i koje bi trebalo mudro da iskoristite", kaže dr Peni Kris Eterton sa Pen stejt univerziteta koja je vodila ovo istraživanje.
Ona istice da ovo znaci da bademe i tamnu cokoladu treba jesti umereno i to umesto drugih slatkiša, a ne kao dodatak uobicajenoj ishrani.