Holesterol nam je neophodan da bi naše telo moglo da funkcioniše, ali može biti i opasan. Evo šta treba da znate o holesterolu.
Holesterol je masna, "voštana" supstanca, koju naše telo prirodno stvara, uglavnom u jetri. Zvuci gadno, ali, ljudski organizam ne bi mogao da fumkcioniše bez njega.
Neophodan je za stvaranje hormona poput estrogena i testosterona, a kljucan je "sastojak" i kortizola, koji je od presudne važnosti za kontrolisanje razlicitih vrsta upalnih procesa u organizmu.
Bez holesterola, ne bi nam ni sunceva svetlost pomogla da stvorimo neophodni vitamin D.
Osim toga, holesterol ucestvuje i u stvaranju žucne kiseline bez koje ne bismo mogli da svarimo masti.
Nalazi se u svakoj celiji našeg tela, ucestvujuci u izgradnji zdravih membrana celija našeg mozga, mišica i naših nervnih celija.
A najbolje od svega je što naše telo stvara sav taj preko potrebni holesterol samo od sebe!
Ali, holesterol može biti i "loš momak". U organizam ga unosimo i konzumiranjem mesa i mlecnih proizvoda, kao i još nekih namirnica, piše WebMD.
Kad jedemo hranu bogatu visokozasicenim masnim kiselinama i trans-mastima, kao što je preradena ili "brza" hrana na primer, naša jetra pocinje da proizvodi više holesterola nego što nam je potrebno.
Taj višak holesterola je opasan jer izaziva stvaranje plaka koji se taloži na zidovima arterija, što otežava srcu "posao" jer se arterije sužavaju i protok krvi postaje otežan.
Osim toga, ovaj plak može dovesti do stvaranja ugrušaka koji mogu da izazovu srcani ili moždani udar.
Kao što vidite, jako je važno da nivo holesterola održavate u preporucenim, zdravim granicama.
Vodite racuna o ishrani i krecite se dovoljno, to je najbolje što možete da uradite za svoje srce!