MONDO/Tanjug

Zabraniće opoziciji da učestvuje na izborima 2018.

Autor:

Venecuelanska vladajuća Socijalistička partija pobedila je na lokalnim izborima za gradonačelnike, koji su održani širom države.

2
A- A A+

 Predesednik Nikolas Maduro sada preti da će zabraniti vodećim opozicionim strankama da učestvuju na budućim izborima 2018.

Na stotine ljudi uzvikivalo je u nedelju "Odlazi, Donalde Trampe" prilikom Madurovog obraćanja u nedelju u Karakasu gde je on objavio da su vladini kandidati odneli pobede u više od 300 od ukupno 335 opština, prenosi AP.

"Stranka koja nije danas učestvovala, više ne može da učestvuje. Oni će nestati sa političke mape", rekao je Maduro nakon što je i sam glasao odgovarajući na bojkot opozicije.

Tri od četiri najveće opozicione partije nisu želele da izađu na lokalne izbore, navodeći da je izborni sistem "namešten", a poslednji put kada je opozicija odbila da se takmiči na izborima 2005. godine, to je samo ojačalo vladu.

Kako navodi agencija, izbori u nedelju bili su najnoviji koji su održani u Venecueli pred predsedničku trku sledeće godine, kada se očekuje da Maduro zatraži još jedan mandat, uprkos svojoj visokoj nepopularnosti.

"Imperijalisti su pokušali da zapale Venecuelu, da nam oduzmu bogatstvo. Porazili smo američke imperijaliste našim glasovima, idejama, istinama, razlozima i narodnom voljom", poručio je Maduro okupljenima.

Maduro jeu julu ove godine proglasio pobedu na izborima za Ustavotvornu skupštinu.

Nakon toga Američke vlasti osudile su izbore u Venecueli i uvele sankcije kojima se zamrzava bilo koja njegova imovina koju bi mogao da ima u SAD.

Veliki broj Venecuelanaca bojkotovao je glasanje za Ustavotvornu skupštinu, a na ulicama se vodio "rat."

Više o tome čitajte...

SAD uvele direktne sankcije predsedniku Venecuele

ULIČNI RAT: Trupe pucaju u ljude (FOTO/VIDEO)

Povezano

Sve vesti