• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koje su najuspešnije reforme, a gde smo podbacili

Izvor MONDO/Tanjug

Američka privredna komora u Srbiji istraživala je poslovnu klimu i zaključila da su tri najuspešnije reforme u ovoj godini smanjenje budžetskog deficita, efikasnost izdavanja građevinskih dozvola i reforma eUprave. Evo koje su najlošije.

Najlošije su reforme javnih preduzeća, parafiskala, javnih nabavki, zdravstva i obrazovanja, zaključak je istraživanja Američke privredne komore u Srbiji (AmCham).

Zadovoljstvo investitora poslovnom klimom u Srbiji je značajno bolje od prošlogodišnjeg, budući da 68 odsto ispitanika klimu ocenjuje kao umerenu, što je poboljšanje u odnosu na prošlogodišnjih 46 odsto, navodi se u istraživanju o poslovnoj klimi u Srbiji.

U istraživanju, koje je danas predstavljeno javnosti, učestvovalo je oko 200 kompanija - članica AmChama koje zapošljavaju 100. 000 ljudi i do sada su investirale preko 14 milijardi evra u našu zemlju.

Članice Am Cham smatraju da je trend poboljšanja poslovne klime stabilan, iako ističu da postoji dosta prostora za unapređenje.

Nešto ispod polovine članova AmCham-a veruje da će poslovna klima biti bolja već u narednih godinu dana, a u roku od četiri godine isto predviđa apsolutna većina od 78 odsto članstva.

Kompanije su, takođe, optimističnije nego ranijih godina po pitanju rasta njihovog poslovanja, budući da čak 70 odsto kompanija očekuje ekspanziju poslovanja, što je povećanje od preko deset odsto u odnosu na prošlu godinu.

Među zemljama regiona, Srbija je kao investiciona destinacija generalno bolje ocenjena od Crne Gore, Makedonije i Bosne i Hercegovine, a lošije u odnosu na susedne države koje su članice EU.

"Smanjenje sive ekonomije, unapređenje efikasnosti pravosuđa i smanjenje korupcije doprinelo bi novim investicijama, dok bi veća predvidivost poreskog i parafiskalnog opterećenja i dosledna primena zakona od strane Poreske uprave, stvorili preduslove za rast poslovanja", saglasne su članice AmCham-a.

Dok su za članice AmCham prioriteti suzbijanje sive ekonomije i podsticanje eUprave, ePoslovanja i eTrgovine, mikro i mala preduzeća smatraju prioritetnim smanjenje birokratije kod uvoznih i izvoznih procedura i dalje smanjenje opterećenja za nova zapošljavanja.

Ekonomista SB:Srbiji trebaju decenije da stigne EU

Istraživanje je sprovedeno putem kvantitativnog, anonimno popunjenog, elektronskog upitnika i kvalitativnih intervjua metodom "lice u lice", u periodu od jula do novembra ove godine.

Istraživanje je ove godine prošireno i na predstavnike mikro, malih i startap kompanija, okupljenih u okviru četiri asocijacije Eneca, Startit, ICT Hub i Impact Hub.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image