• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ekonomista SB:Srbiji trebaju decenije da stigne EU

Izvor Beta

Ekonomista i jedna od autora analize Svetske banke (SB) za Zapadni Balkan Ekatarina Vostroknutova ocenila je danas da će zemljama regiona biti potrebno više decenija da dostignu države EU po pitanju ekonomskog napretka.


Vostroknutova je rekla za Glas Amerike da je na Zapadnom Balkanu, uprkos značajnom napretku, četvoro od desetoro ljudi bez posla i dodala da je to "zapanjujuća brojka" kada se zna koliko je zaposlenost bitna za ostvarivanje jakog rasta.

Većina zemalja u regionu je završila reforme u liberalizaciji trgovinskog tržišta, ali ono što ih koči je konstantno kašnjenje sa privatizacijom, restrukturiranjem i regulisanjem u oblasti konkurencije i uprave, navodi se u izveštaju SB.

"Da bi ove zemlje mogle da iskoriste u potpunosti rast, bitno je da završe ceo paket tranzicionih reformi. Nezavršene reforme vuku rast na dole, smanjuju mogućnost ekonomije da reaguje na šokove, a kao rezultat može doći do reformskog zamora koji dalje može usporiti proces", kazala je ona.

Na primeru Srbije može se videti da je zemlja uradila veliki deo posla u procesu tranzicije, konsolidovala je fiskalnu politiku, privukla investitore, ostvarila značajan napredak u reformi javnih preduzeća i tržište rada je sada fleksibilnije, navodi se u izveštaju SB.

MMF veruje u Srbiju: Sledeće godine rast 3,5%


"Ipak, investicije u Srbiji su među najnižima kada se pogledaju evropske tranzicione ekonomije, ima mesta za rast izvoza, a dominacija javnog sektora guši rast privatnog sektora", kazala je Vostroknutova

Preporuke u izveštaju SB za Srbiju je da "skine breme" državnih preduzeća, reši probleme prva svojine, kreiranje poreskog sistema koji podržava privatnu inicijativu, ukloni trgovinske barijere i nastavi reformu u digitalnom sektoru.

"S ovim reformama, Srbija može da očekuje rast od pet odsto na godišnjem nivou, što bi značilo dupliranje BDP-a u sledećih 15 godina, a time i približavanje standardima EU", ocenila je autorka analize.

Srbija predviđa da će ostvariti realnu stopu rasta u idućoj godini od 3,5 odsto, prema najavama ministra finansija Dušana Vujovića.

Tagovi

Komentari 11

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

petar

Mi mozemo da stignem zemlje EU, samo ako one propadnu na nas nivo.

DP

Pa ne moze kad glavni arhivator neda Boskicu da sprovede digitronizaciju :-P

sepi

To je propast ove zemlje.Stranke koje proizvode stranacke parazite u javnom sektoru i daju im izmisljene i nepotrebne poslove za platu iz budzeta...to gusi Srbiju,narod i unazadjuje nas za decenije koje dolaze.A za te parazite rade radnici za minimalac i subotom i prekovremeno koje im se ne placa...eto vam napreDNO!Bitno je da se dobiju izbori ovih ljigavaca koji trce u stranke zbog posla.To je poenta.Zagarantovana nam je propast

special image