"Srbi, vi živite triler, a snimate šećerleme"

Autor:

"Senke nad Balkanom" svake nedelje uveče "zaposednu" domove, a pošto je ostala još jedna epizoda do kraja prve sezone, evo šta reditelj kaže o daljim poduhvatima i utiscima koje do sada dobio o seriji...

71
A- A A+

 Na događaju koji je organizovao Evropski studentski forum na Fakultetu za političke nauke, jedan od gostiju bio je glumac i reditelj Dragan Bjelogrlić, tvorac serije "Senke nad Balkanom", koji je sa prisutnima podelio svoje utiske o uspehu serije, ali i planove za budućnost ove TV kreacije...

 "Iskreno, nisam verovao da će serija biti ovako prihvaćena. Verovao sam da će urbaniji i školovaniji deo stanovništva to prepoznati, ali se desila eksplozija u svim društvenim slojevima. Smatram da je time demistifikovana jedna od najvećih podvala - da je narod primitivan i da želi samo lak sadržaj", istakao je Bjelogrlić i dodao da mu nije jasno kako niko do sada nije iskoristio turbulentne događaje iz naše prošlosti i prikazao ih kroz triler...

SENKE NAD BALKANOM: Haos pred kraj! (FOTO)

"Ono što je meni kao čoveku koji se bavi filmom ovako čudno je zašto se čitave generacije filmskih stvaralaca pre ove moje generacije, nikada nisu bavili Balkanom, Jugoslavijom, Srbijom iz te trilerske pozicije. Jednom mi je jedan stranac rekao: 'Ja prosto ne mogu vas da razumem. Ili pravite neke dosadne socijalne drame ili pravite šećerleme kako je sve divno i bajno, a vi živite triler! Ja očekujem od vas neke balkanske 'Sopranose'. Mi tamo u Americi moramo da izmišljamo događaje, a vama se to dešava na dnevnoj bazi.'"

A, U NAREDNIM SEZONAMA...

"Ako budemo sada radili nastavak, a pretpostavljam da hoćemo (drugu sezonu) koja će se baviti 1934. godinom i imaće za glavni događaj ubistvo kralja Aleksandra. Dakle, zamišljeno je u tri ciklusa. Ovaj se završava pucnjima u Skupštini i neposrednom uvođenju šestojanuarske diktature, drugi je ubistvo kralja Aleksandra, a treći kraj tridesetih godina, potpisivanje Trojnog pakta i početak Drugog svetskog rata", otkrio je Bjela, što znači da ćemo imati pregršt novih (starih) likova da pratimo!

"Ono što je bitno bar meni, ako budemo nastavili da radimo seriju, je da ćemo kroz neke događaje i oslikovanje tog nekog sveta koji ćemo praviti, pokušati da možda bolje razumemo ovaj trenutak danas ako se više pozabavimo prošlošću koja nije uvek bila tako jednostavna i vrlo podsećala na ovo vreme danas. Mi vidimo da je nekim čudom, na prostoru bivše Jugoslavije, istorija počela da se računa od 1991. godine. Zaboravila se i 1941. a ja mislim da je ovaj period između kraja dvadesetih, pa sve do kraja tridesetih, jedan period koji je uveliko obeležio živote na Balkanu", istakao je reditelj.

SENKE NAD BALKANOM: Istina ili fikcija? (FOTO)

Ono što je izazvalo određene kontroverze je činjenica da samo Hrvatska (od zemalja u regionu) nije odlučila da na svojim televizijskim kanalima emituje "Senke nad Balkanom", ali Bjela ističe da je uprkos tome čuo samo pohvale od tamošnjih kritičara.

"I za mene je veliki znak pitanja zašto nijedna hrvatska televizija nije do sada pokazala interesovanje da prikaže seriju, posebno zato što su obe prethodne serije koje sam ja radio bile prikazane tamo. Dakle, morate da znate ovo - Hrvati nerado puštaju stvari koje dolaze iz Srbije. Ovde verovatno zbog lika Pavelića nisu znali baš kako će on biti predstavljen, i negde možda zaista ta politička situacija i odnosi između Hrvatske i Srbije koji su na nivou devedesetih godina, iako niko od nas nije mogao da očekuje da će to biti tako. Uspeo sam da čujem nekih desetak kritika koje su napisali eminentni hrvatski kritičari i sve su uglavnom u superlativu i hvale jako seriju, i izražavaju žaljenje što se ne prikazuje na hrvatskim televizijama", rekao je Bjelogrlić.

Pogledajte MONDO TV prilog sa glumicom koja tumači lik Mare!

Izvor: MONDO

Povezano

Sve vesti