mondo.rs

SENKE NAD BALKANOM: Šta mislite o finalu? (ANKETA)

Autor:

Došao je i ovaj momenat - poslednja epizoda u prvoj sezoni "Senki nad Balkanom". Ukoliko niste gledali, očekujte spojlere u tekstu!

112
A- A A+

"Gledaoci mogu da očekuju apsolutnu nevericu koja će im se desiti", rekao je Gordan Kičić za MONDO o finalu prve sezone serije "Senke nad Balkanom" i bio je u pravu!

Zapleti koji su se zahuktavali u prethodnim epizodama su konačno raspleteni. Nedovoljno da dobijemo neki osećaj pravde, ali dovoljno da poželimo još ove komplikovane priče Dragana Bjelogrlića.

"Srbi, vi živite triler, a snimate šećerleme"

Prethodna, deveta epizoda, ostavila nas je na ivici kada smo videli Maju koja želi da da koplje Avakumoviću i dolazi da se sastane sa njim uz izjavu da želi da pristupi redu Tula. Još jedna u nizu žrtvava mača grofa Gabriela Mahte je bila Krista, a Mustafa Golubić se našao u zamci nakon koje svi veruju da je on "glavoseča". Doktorka Bojana je Stanku "za ljubav" uspela da nađe sina ubijene prostitutke Mare i, navodno, princa Đorđa Karađorđevića, a Alimpije Mirić je na klimavim nogama u svojoj ulozi Kaluđera.

"Kaluđer" o finalu: Očekujte apsolutnu NEVERICU!

Sve je vodilo ka ovoj finalnoj epizodi gde smo se nadali da ćemo dobiti razrešenja i videti Taneta kako na belom konju jaše ka zalasku Sunca sa Majom pored sebe, ali ono što smo definitivno naučili iz ove priče je da život nije pravedan. Ili, barem ne još...

Izvor: MONDO

Na početku epizode opasna Makedonka Jovana, sestra Damjana Arsova, u crvenoj haljini stiže u dom Alimpija Mirića spremna za zavođenje.

"Svi muškarci vole jake žene, a kada jednom dođu do jedne takve onda plaču kao pi*ke kada ih izbode nožem", govori ona Kaluđeru kojeg to inspiriše da podeli kako je došao na ideju šta bi bio kada poraste.

"Draga Jovana, moja majka je bila jedna jaka žena. Udala se za mog oca sa 16 godina i rodila mene. Od malih nogu se sećam kako ju je tukao, veoma često i brutalno", započe je on priču, da bi potom otkrio da je njegova majka trovala oca polako i na kraju ga ubila. Mali Alimpije je uzeo otrov i dao ga komšijinom psu, što je naravno rezultiralo ubistvom životinje.

"Tada sam shvatio šta želim da budem kad porastem - apotekar."

Nakon scene grubog seksa, Mirića budi gola Jovana i oštra britva na vratu. Ona ističe da mu nikada nije verovala i zahteva da zna do koje mere ih je gazda Kira izdao. Kaluđer ipak uspeva da je savlada i hitrim potezom joj seče grlo.

SENKE NAD BALKANOM: Istina ili fikcija? (FOTO)

Gazda Kira potom zatiče kod Alimpija zaklanu Jovanu i povrh toga pristaje da bude na njegovoj strani. Kaluđer mu obećava da će živ izaći iz grada ako mu dostavi "revolucionara" mrtvog.

U međuvremenu, Tane "bdi" nad krstom na groblju gde je urezano njegovo ime kada su svi mislili da je poginuo u ratu. "Evo kupi nešto za njegovu dušu", govori ubogom vojniku koji mu prilazi.

Potom u pratnji kolege Pletikosića odlazi kod načelnika Dimitrijevića.

"Mi smo došli da te obavestimo da ćemo da rešimo slučaj i da te zamolimo da nam ne smetaš", obaveštavaju ga i uveravaju da će mu dovesti na noge šefa beogradskih kriminalaca, ali samo ako obeća da ga neće pustiti. "Da li imaš mu*a da Kaluđera izvedeš pred sud?" Dimitrijević se kune da ima, a ako ne uspe obećava da će dati otkaz.

Izvor: MONDO

Tanasijević i Pletikosić nastavljaju dalje da sprovode svoj plan i upućuju se ponovo kod Rusa. "Dobićeš koplje", obećava Tane Fjodoru, i ne samo to, već i Kaluđera. Fjodor se čudi ovolikoj "velikodušnosti" inspektora, te mu ovaj otkriva caku - "Potrebni ste mi vi da ga uhapsite", objašnjava Tane i ističe da koplje dobijaju tek kada je Kaluđer iza rešetaka, a "ne s tvojim metkom u čelu".

"Bila jedna budala, sada su dve budale", smeje im se Rus.

I dok se Maja Davidović sprema na to da je "ispipa" grof Gabriel Mahta kako bi utvrdili da li je iskrena u svojim namerama da pristupu Redu, Tane odlazi u berbernicu gde ga čeka maskirani Mustafa Golubić. Tane vadi Longinovo koplje i predaje mu ga, uz savet da se skloni na sigurno i obećanje da će on da "sredi stvari". Iako željan krvi onih koji su ubili Kristu i namestili mu zločine, Mustafa ipak shvata da u situaciji u kojoj je ne može ništa da uradi i odlazi da "odnese koplje gde treba".

Rat se oseća u "vazduhu". Rusi se naoružavaju, Stanko sređuje frizuru i gleda uspavanu Bojanu i malog Mišu u svom krevetu, Tane pripaljuje cigaretu i stavlja šešir, Krojač odlučno korača... 

Svi idu na jedno mesto - kod Makedonaca gde čeka besni Damjan Arsov zbog smrti sestre.

Krojač pravi distrakcuje kada ga puste unutra da predloži zajedničku borbu protiv Kaluđera, a onda uleću Rusi i inspektori, ubijajući sve koji im se nađu na putu. Gazda Kiru ranjavaju, a Tane uspeva da razgovara sa Damjanom i ubedi ga da se povuče. "Idi kući, zaboravi Beograd, zaboravi tu tvoju je*enu revoluciju", a i njemu obećava da će onda se obračuna sa onima koji su mu zaklali sestru.

"Andra Tanasijević, čovek koji drži reč", govori mu Arsov, na šta Tane odgovara: "To je jedino što mi je preostalo".

Nakon što Damjan odlazi sa ranjenim Kirom (za kojeg i dalje ne znaju da ima dogovor sa Kaluđerom), na mesto borbe dolazi Kaluđer koji misli da je Krojač "sredio" situaciju sa Makedoncima i ne shvata da mu se sprema zamka. Lampica mu se pali kada Krojač vadi pištolj i ubija Alimpijevog čoveka.

"Šta je Milane, prodao si me Rusima", govori on kada vidi Fjodora da se pojavljuje. Krojač osuje paljbu psovki, a onda dolazi i Tanasijević koji mu lupa žestoku šamarčinu (verovatno jedini osećaj "pravde" koji postoji u ovoj epizodi je taj momenat). Kaluđera potom odvodi nasmejani Fjodor, a Stanko odlučuje da povrh svega i Krojač mora da se kazni za svoja dela, pa mu puca u desnu šaku.

Dok muškarci pucaju, Maja se nameračila da nekome "otfikari" glavu. Grof Mahta je nakon flerta i poljupca u kolima odlučio da je ona spremna da postane deo Tula, a na sastanku sa Avakumovićem i grofom Rajačkim ona izlaže drugu nameru - da postane "order majster". Zatečeni Avakumović joj govori da to nije moguće i da je to njegovo mesto, ali Maja onda vadi Longinovo koplje (gle još jedno). Nakon bukvice koju je očitala doktoru da je nesposoban i da nije dobro obavio svoj posao, ona ističe da je samo jedna glava trebalo da leti sve ovo vreme - njegova. Daje znak grofu i on (niotkuda) vadi mač i dok si trepnuo, ostade Avakumović bez glave na ramenima. Maja brzo preuzima ulogu vođe, Rajačkog šalje u Beč da nosi koplje, a Mahti naređuje da ostane uz nju.

Rusi su uspešno priveli Kaluđera, a Tane daje Fjodoru "treće" koplje. "Šta je za tebe svetinja, za mene je samo komad gvožđa. Zbogom i hvala ti", poručuje mu inspektor i odlazi da izvidi kako se Alimpije snalazi u ćeliji. Naravno, Mirić nije srećan, i uprkos situaciji u kojoj se nalazi poriče da je on Kaluđer i preti načelniku Dimitrijeviću. Kada se preračunao i uputio mu jednu uvredu previše, načelnik gubi živce, uzima krčag i udara ga u glavu, pa onda nastavlja i pesnicama. "Sad ćeš da vidiš moja mu*a." Na žalost, inspektori ga sprečavaju da ga ubije.

"Dokaz da ovde ne gledamo samo prostakluk!"

Nakon toga, Stanko pokušava još jednom da upozori Taneta da ne veruje toliko Maji, ali inspektor tvrdi: "Ovakvi kao ja od ljubavi mogu da crknu, ali ne i da poginu."

A, "njegova" Maja se nalazi u strasnom zagrljaju sa grofom. Međutim, kada je otišla da se "sredi", Mahti se umesto lepe bogatašice u sobi pojavljuje Tane sa pištoljem uz napomenu da ga "za*ole za njegov diplomatski imunitet". Grof pokušava da dođe do pištolja, ali Andra je brži i ubija ga.

Međutim, može se reći da pohod za pravdom tu prilično prestaje u ovoj seriji i vraća nas u surovu realnost sveta u kojem živimo.

Pukovnik Đolović dolazi u Glavnjaču i uz izvinjenja i naklone oslobađa Kaluđera - "Je*e mi se za tvoje dokaze", poručuje Dimitrijeviću, a Mirić koristi priliku da "opali" još nekoliko pretnji prisutnima.

Dimitrijević navodno pred Tanetom i Stankom potpisuje papire za ostavku, baš kao što je i obećao, ali čim oni odlaze, cepa dokumente, a žandaru Živojinoviću daje pisma za inspektore gde stoji da Stanko mora nazad u Švajcarsku, a Tane u banju na odmor.

Dečko koji prodaje novine se dere ispred stanice da je došlo do pucnjave u Skupštini kada je crnogroski poslanik Puniša Račić 20. juna 1928. godine ubio i ranio nekoliko narodnih poslanika iz Hrvatske, što dovodi do scene kada kod gazde Kire i Damjana Arsova dolazi Ante Pavelić da predloži partnerstvo u ostvarivanju zajedničkog cilja - "ubojstvo kralja Aleksandra Karađorđevića".

Nakon svih optužbi, Alimpije Mirić biva svečano postavljen na čelo PRIZAD-a (Privilegovano izvozno akcionarsko društvo).

Dimitrijević odlazi da sklopi saradnju sa Rusima, gde vidimo da Krojač sada verovatno radi za Fjodora.

Kompromitujuće slike generala su i dalje u priči, na sigurnom u Majinom sefu, ali ona ima sada pametnija posla od ucenjivanja generala - vođenje Tula. Emotivan pozdrav Taneta i nje nam je otkrio da će mu ona nedostajati, ali da mora ide: "Odustaješ, a tek smo započeli igru", govori mu ona i ljubi ga.

SENKE NAD BALKANOM: O njemu se priča!

Iako naši protagonisti nazdravljaju i goste se u kafani, a najviše se raduju Tanetova sestra i njen muž koji su usvojili dečaka, ipak ne može da se otrgne utisak sveopšteg neuspeha. Tane i dalje nije održao nije obećanje. Princ Đorđe baca sliku crnog Sunca i otkriva da će poćeti rad na nečem drugom: "Ne znam, ali šta god da bude, teško da neće opet biti crno."

Stanko odlazi u Švajcarsku sa dedom i Bojanom, Maja zaseda na čelu Tula gde je priznaju kao vođu nacističkim pozdravom, a Tane je opet pred svojim nadgrobnim spomenikom gde (verovatno) pravim kopljem skida brojke koje označavaju datum smrti, a nakon toga koplje ostavlja vojniku prosjaku...


Povezano

Sve vesti