Izložba Marine Abramović u BG posle 44 godine!

Autor:

Konceptualna umetnica Marina Abramović organizovaće retrospektivnu izložbu u beogradskom Muzeju savremene umetnosti u septembru 2019. godine. Poslednji put je samostalno izlagala u Beogradu 1975. godine.

Ova vest objavljena je na sajtu Vlade Srbije, gde je saopšteno da je premijerka Ana Brnabić lično učestvovala u dogovoru sa Marinom Abramović.

Prema dogovoru, izložba renomirane umetnice biće otvorena u septembru 2019. godine i trajaće do januara 2020. godine, što će biti svojevrstan povratak Marine Abramović u Srbiju, gde je poslednji put samostalno izlagala 1975. godine.

Pregovori sa Marinom Abramović započeti su pre više meseci, a završeni tokom posete predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić Kraljevini Norveškoj u novembru 2017. godine.

Predsednica Vlade Ana Brnabić lično je pozvala Marinu Abramović da ponovo, posle mnogo godina, izlaže u Srbiji kako bi i domaća publika imala priliku da se upozna sa njenim radom.

Kao rezultat pregovora, retrospektivna izložba "Čistač", koja će biti postavljena u svega sedam gradova u Evropi, nakon Stokholma, Kopenhagena, Osla, Bona, Firence i poljskog grada Toruna, završiće se u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu.

Izložba će sadržati crteže, slike i instalacije nastale tokom cele karijere Marine Abramović, uključujući i period stvaranja u Beogradu, tokom sedamdesetih godina prošlog veka.

Izložba Marine Abramović u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu još jedna potvrda nove kulturne politike koju negujemo. Kultura je jedan od stubova razvoja uspešnog društva, razvoj kreativnog mišljenja, poštovanje i razumevanje različitosti i Vlada Srbije će nastaviti da joj posvećuje posebnu pažnju, istakla je Ana Brnabić.

Povezano

Sve vesti