MONDO/Tanjug

Tužiteljka: Predmet "žuta kuća" čeka sud za OVK

Autor:

Tužiteljka za ratne zločine Snežana Stanojković izjavila je da je Tužilaštvo kojim rukovodi sa Kosova i Metohije preuzelo više od 750 predmeta. Prema njenim rečima, doneta je naredba o proširenju istrage protiv Haradinaja.

0
A- A A+


Ona kaže i da je Tužilaštvo donelo naredbu o prošrenju istrage protiv Ramuša Haradinaja i da postupa u okviru nje.

"Imajući u vidu tajnost istrage, reći ću samo da nije reč o događajima za koje je Haradinaj odgovarao pred Haškim tribunalom, niti zbog kojih mu je određen pritvor, odnosno zbog čega je uhapšen u januaru prošle godine u Francuskoj", rekla je Stanojković u intervjuu za "Politiku."

Na pitanje dokle se stiglo u istragama u slučajevima nestalih Srba i nealbanaca na KiM od 1999. godine do 2000. godine, ona kaze da je Tužilaštvo prvi put napravilo bazu sa podacima svih žrtava na Kosovu Metohiji i da pri tome nije pravilo podelu po nacionalnoj osnovi.

"Napravljena je i baza podataka o žrtvama sa teritorije Hvatske a trenutno s radi na formiranju baze žrtava sa teritorije Bosne i Hercegovine. Sve podatke ćemo uporediti sa podacima Komisije za nestale osobe Vlade Republike Srbije, u skladu sa Nacionalnom strategijom za procesuiranje ratnih zločina", navela je ona.

Stanojković dodaje da je predmet trgovine ljudskim organima poznat kao "žuta kuća" i dalje aktivan.

"Treba sačekati početak takozvanog rada suda za OVK i videti hoće li u vezi sa ovim događajima biti podignute neke optužnice," rekla je tužiteljka koja međutim nije želela da govori o svedoku koji je svojvevremeno govorio o ovom slučaju, jer kako ističe, podaci iz predistražnog postupka predstavljaju tajnu.

Haradinajev brat će na sud za OVK?

Povodom kritika da ovo tužilaštvo goni samo Srbe ona je istakla da Tužilaštvo za ratne zločine treba da goni sve počinioce ratnih zločina bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost.

"Za donošenje bilo kakvog valjanog zaključka mora se voditi računa o činjenici da se dostupnost učinilaca zločina na štetu Srba svodila na izuzetke od pravila, i da su te osobe nedostupne pravosuđu Srbije. Uz to, angažovanje Tužilaštva na više štotina predmeta koji se tiču ratnih zločina u kojima su oštećeni Srbi ostaje 'nevidljivo za javnost' sve dok protiv počinilaca tih zločina ne bude pokrenut pkirvični postupak", objasnila je ona.

Osvrćući se na ubistvo braće Bitići, tužiteljka rekla da Tužilaštvo nastavlja da radi na rasvetljavanju ovog slučaja.

Ona je podsetila da je sud doneo oslobađajuću presudu protiv dvojice okrivljenih.

"Shodno tome, Tužilaštvo je donelo novu naredbu o sprovođenju istrage, intenzivno prikuplja dokaze i podatke u cilju rasvetljavanja ovog zločina."

Upitana da li je zadovoljna dinamikom suđenja za zločin u Srebrenici, Stanojkovićeva kaže da nije.

"U konkretnom predmetu Apelacioni sud je odacio optužnicu. Po nalogu ovog suda Tužilastvo je podnelo zahtev za nastavak postupka. Sada čekamo odluku Apelaciong suda po našoj žalbi u vezi sa idzdvajanjem dokaza koji su izvedeni u dosadašnjem toku postupka," zaključila je ona.

Povezano

Sve vesti