• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Brnabić: Koncesija za aerodrom Vinči erportsu

Izvor MONDO/Tanjug

Premijerka Ana Brnabić potvrdila je da je francuska kompanija Vinči erports pobedila na tenderu za koncesiju za beogradski Aerodrom Nikola Tesla i poručila da je reč o milijardu i po evra, što kroz finansije, što kroz investicije.

 Brnabić potvrdila Koncesija za aerodrom "Vansi erportsu" Izvor: MONDO, Lana Stošić
Izvor: MONDO, Lana Stošić



Premijerka je rekla da je ceo posao urađen transparentno, da smo učinili ogroman profesionalni iskorak, što je i pokazano time što su u nadmetanju učestvovale najbolje kompanije širom sveta.

Ona je rekla da je ovo, kao i ono što je grad Beograd zaključio u vezi sa deponijom u Vinči, primer javno privatnog partnerstva.

Kako je rekla, to je poruka pre svega lokalnim samoupravama da se kroz javno privatno partnerstvo, sa ili bez elementata koncesije, gradi tuđim novcem, a sve ostaje na kraju građanima Srbije.

"Vinči erports" je ponudio 501 milion evra za 25 godina, uz investicionu obavezu od 732 miliona evra, a godišnja taksa na koncesiju će biti od pet do 16 miliona evra, javio je sinoć "Kurir" pozivajući se neimenovane izvore.

Francuzima koncesija za "Nikolu Teslu"

Prema informacijama dostupnim na internetu, radi se o kompaniji osnovanoj 1996. godine, koja je firma-ćerka kompanije Vinči sa 35 aerodoma u svetu - 12 u Frnacuskoj, deset u Portugalu, šest u Dominikanskoj republici, tri u Kambodži, dva u Japanu i po jednim u Ccileu i Brazilu.

Vinči erports godišnje opslužuje 132 miliona putnika i više od 200 aviokompanije, uz vrednost poslovanja višem od milijardu evra u 2016. godini.

Ponude za koncesiju su, osim ove kompanije, dostavili švajcarsko-francuski konzorcijum "Zuric Airport" sa kompanijama "Eiffage" i "Meridiam Eastern Europe Investments", indijsko-grčki konzorcijum "GMR Infrastructure ltd" i "Terna" i južnokorejsko-tursko-kiparski konzorcijum "Inceon international Airport corporation", "Yatirimlari ve Islatme", "VTB capital infrastructure".

Aerodrom "Tesla" u plusu gotovo 30 miliona €

Komentari 18

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dexi

Pre toga je receno da Aerodrom radi najbolje u Srbiji! Ko je ovde lud!

Hemera

"Vensi erports" je ponudio 501 milion evra za 25 godina, uz investicionu obavezu od 732 miliona evra, a godišnja taksa na koncesiju će biti od pet do 16 miliona evra,Vratiće dugove.

Beka

Jako je važno što će aerodromom upravljati jedna takva renomirana kompanija.

special image