Ako ćemo da pijemo vodu - da nađemo 5 mlrd €

Srbija u preradu otpadnih voda mora da investira do pet milijardi evra da bi izlečila svoje vodotokove i obezbedila, između ostalog, i pitku vodu, poručuju iz Ministarstva za zaštitu životne sredine.

9
A- A A+

Ministar ekologije Goran Trivan izjavio je danas da bez rešavanja pitanja prerade otpadnih voda i komunalnog otpada "nigde nećemo stići", a čeka nas ogroman posao.

Pravimo planine otpada, a onda ga "uvaljujemo"

Trivan je upozorio da se procenjuje da je u Srbiji godišnje generisano između 60 i 80 hiljada tona opasnog otpada, i pozvao građane da takav otpad prijave nadležnim službama.

Trivan je, na sednici Odbora Skupštine Srbije za zaštitu životne sredine, na kojoj je prihvaćena Informacija o radu Ministarstva za 2017., rekao da u životnu sredinu u Srbiji treba uložiti 15 milijardi evra.

"Ukoliko se to ne uradi, Srbija neće moći da napreduje, bez obzira na sve rezultate koje postiže u ostalim delatnostima. Recimo, nema zaštite životne sredine i ublažavanja posledica klimatskih promena bez pošumljavanja", ocenio je Trivan.

Ulaganje je neminovno, i teko da je sporno ali otkud novac?

Postoji ozbiljan resurs za povećanje prihoda od taksi i naknada, rekao je Trivan i objasnio da po zakonu novac od "zelene takse", ne ide u Ministarstvo zaštite životne sredine, već u republički budžet.

"To za nas nije dobro, zbog toga što su to namenske pare i što nas to dovodi u situaciju da pregovaramo sa Ministarstvom finansija oko toga koliko ćemo imati para u budžetu", rekao je Trivan i upozorio da budžet Ministarstva zaštite životne sredine mora da bude znatno veći.

Obrenovac: 25 tona opasnog otpada,"pao" osumnjičeni

Prema njegovim rečima, 2017. godine od ekoloških taksi i naknada u republički budžet ušlo 10,2 milijarde dinara, a Ministarstvo zaštite životne sredine iz tog budžeta dobilo oko pet milijardi dinara za prošlu godinu i 5,8 milijardi dinara za 2018. godinu.

Gore od bombardovanja: Opasan otpad preti Srbiji!?

On je najavio da će resorno Ministarstvo raditi na izradi Zakona o klimatskim promenama.

Trivan je, odgovarajući na pitanja članova skupštinskog Odbora za zaštitu životne sredine, ocenio da mini hidroelektrane, naročito u zaštićenim područjima, "prave više štete nego koristi".

Povezano

Sve vesti