Sve više novih automobila se prodaje u Srbiji

Autor:

Po učešću luksuznih modela u ukupnoj prodaji u rangu smo sa Zapadnom Evropom

Sve više novih automobila se prodaje u Srbiji Foto: Mondo/Marko Tanasković

U Srbiji je 2017. registrovano tačno 26.878 novih automobila, odnosno skoro 16 odsto više nego u 2016. Od tog broja 22 hiljade čine putnička vozila, dok je ostatak od 4.875 vozila pripada lakom komercijalnom programu.

Ipak, to je još daleko od 2007. i 2008. kada je u Srbiji bilo prodato preko 55.000 novih automobila godišnje.

Čak 70 odsto novih vozila je dobilo kupce u Beogradu. Vojvođani su pazarili 20 odsto, a samo dve hiljade novih modela je našlo vlasnike južno od prestonice.

A polovnjaci - ko alva!

Najzanimljivija činjenica za sve analitičare srpskog automobilskog tržišta je podatak o prodaji luksuznih brendova. Od početka 2017. kupljeno je više od 2.800 novih putničkih automobila iz premijum segmenta. U ovu cifru ne ulaze pojedini modeli brendova poput Nisana, Renoa ili Tojote, koji takođe imaju veoma skupa vozila u ponudi.

Deset najprodavanijih u Evropi

Procentualno gledano to je 14,4 odsto od ukupnog broja prodatih, što je za samo jedan odsto manje od evropskog proseka. Poređenja radi, Audi u Srbiji zauzima oko 3,6 odsto a u zemljama EU 5,3 odsto tržišnog učešća.

"Podaci pokazuju da kod nas skoro da nema sredine. Kupuju se ili najjeftiniji automobili ili najskuplji," rekao je za Večernje novosti Dragan Simić, test vozač više specijalizovanih automobilskih redakcija.

Astronomski troškovi održavanja

Kupci skupocenih automobila moraju da računaju i na velike troškove registracije i održavanja vozila. Tako na primer za "BMW serije 5", vrednosti 65.000 evra, sa motorom zapremine 3 litra i snage od 258 KS, vlasnik prilikom registracije mora da izdvoji 137.928 dinara, a za zimske gume i više od 200.000 dinara.

On podseća da je visok procenat luksuznih automobila u ukupnom broju prodatih vozila posledica i veoma malog tržišta jer, na primer, Slovenci, sa tri puta manje stanovnika, kupuju tri puta više novih vozila od nas.

"Ne zaboravite da su u Beogradu i sedišta mnogih velikih svetskih kompanija. Ima dosta i stranaca, a oni i kupuju vozila koja su za većinu naših vozača samo san," dodao je Simić.

Najviše Audija i Mercedesa

Prema podacima analitičarske kuće "Cube Team", u ukupnom broju premijum vozila koji su obradovali kupce u Srbiji prednjači Audi sa 832 prodata automobila, a slede Mercedes sa 721 i BMW sa 571. Prodat je i jedan "rols-rojs", četiri "bentlija", pet "maseratija", 27 "jaguara", 75 "porše" i 388 "lend rovera", od kojih je preko 130 luksuznih "rejndž rovera".

Imaš li nešto za do dve hiljade?

Uostalom, poznato je da na našem Sajmu automobila prvo "planu" najskupoceniji automobili, pa je tako "rols-rojs", koji je učestvovao na prošlogodišnjem Sajmu prvi put posle mnogo godina, prodat u rekordnom roku, iako je koštao više od 300.000 evra!

Kolika je nesrazmera u prodaji na našem tržištu govori i činjenica da je Mercedes prodao više putničkih vozila od Kije, Sitroena, Pežoa, Nisana ili Seata, koji je tokom prošle godine prodao samo 110 vozila.

Novosti nezvanično saznaju da je više od 40 odsto luksuznih vozila kupljeno za keš.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta automobila, automobilske tehnike, saveta, saobraćaja… pratite u MONDO Auto rubrici, kao i našoj Facebook stranici – MONDO Automobili.

Povezano

Sve vesti