I kod nas kao u EU: Zelena oaza umesto stare pruge

Autor:

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture objavilo je javni poziv za ;izradu idejnog rešenja za transformaciju napuštene pruge Petrovaradin-Beočin u "zelenu stazu", po uzoru na gradove u EU.

1
A- A A+

Idejnim rešenjem, kako je saopšteno, dobiće se konkretni predlozi kako da se na najbolji način nekadašnja železnička pruga i prateći objekti pretvore u stazu za bicikliste i pešake koju će građani Novog Sada i Beočina moći da koriste za sport, rekreaciju, kulturu, kao i za razvoj turizma.

Srbija pred VELIKIM IZAZOVOM - ekologija!


"Zelena staza" od Petrovaradina do Beočina, koja se radi kao pilot-projekat, osmišljena je po uzoru na zemlje Evropske unije, gde se poslednjih 15-20 godina intenzivno razvija, posebno u Španiji i Belgiji, kao način razvoja turizma, promovisanja zdravog života i unapređenja kvaliteta života građana.

ATRAKCIJA! Zgrada Beobanke imaće zelenu fasadu

Pored transformacije napuštenih pruga u stazu za pešake i bicikliste, koncept "zelenih staza" podrazumeva i da se železničke stanice i kuće čuvara putnih prelaza koje se više ne koriste pretvore u muzeje ili koriste za smeštaj turista, iznajmljivanje bicikala i info-centre za turiste.

Realizacija tog projekta inicirana je u okviru Radne grupe za praćenje realizacije infrastrukturnih projekata na teritoriji Vojvodine, kojom predsedava potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović.

Povezano

Sve vesti