• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najveći srpski investitori, ipak - gastarbajteri

Izvor mondo.rs

Privatne uplate iz inostranstva građanima Srbije od rođaka i prijatelja premašile su i 2017. godine sveukupne direktne strane investicije. Ne tako dobra vest je da će one rasti.

Prema podacima Narodne banke Srbije, po osnovu novčanih doznaka iz inostranstva, i to u samo deset meseci prošle godine, na adrese naših građana stiglo je 2,4 milijarde evra, što je 7,5 odsto više u odnosu na isti period 2016.

Više para, više emigracije

Na prvi pogled dobra vest je da će ta suma i dalje rasti do kraja ove decenije. Samo na prvi, jer kako kaže istraživanje Galjine Ognjanove i Marka Vladisavljevića, profesora Ekonomskog fakulteta Beogradskog univerziteta, to je zbog toga što se povećava broj emigranata iz Srbije. Stručnjaci procenjuju da će rast emigracije od 12odsto dovesti do rata doznaka za petinu.

Sudeći po desetomesečnom prilivu, ukupan iznos deviza, koje su naši ljudi slali svojima u zemlji, kao i penzija i invalidnina povratnika iz inostranstva, u 2017. premašile su 2,8 milijardi evra. To je po primaocu, u proseku, po oko 3.500 evra, ili oko 400 evra po glavoi stanovnika cele zemlje, piše "Politika".

Srbija je od 2010. naovamo od doznaka iz inostranstva knjižila godišnje u proseku 2,75 milijardi evra.

Strane direktne investicije (DSI) u Srbiju od početka januara do kraja novembra 2017. iznosile su 2,12 milijardi evra, što je 20,1 odsto više nego u istom periodu 2016. Vrednost stranih direktnih ulaganja, za jedanaest prošlogodišnjih meseci, premašila je poslednju procenu NBS da će u celoj 2017. dostići 2,1 milijardu evra, ali su doznake i lani premašile taj iznos.

Od rođaka iz inostranstva skoro tri milijarde evra

Pritom, upućeni kažu da su stvarni iznosi koje "gastarbajteri" stvarno šalju, ili sami praznicima donose, u zemlju mnogo veći od onih koje beleži NBS. TAj deo se onda "volšebno" pojavi kroz promet menjačnica, ili u deviznoj štednji i bankovnim depozitima stanovništva.

Tagovi

Komentari 5

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Whicher-Undertaker

E sad je pitanje kako to građanima izbiti i dzepa i uliti u državnu kasu...

Polidor

Ovo su samo zvanicni tokovi. Po nekim analizama priliv novca iz inostranstva je dvostruko veci, gotovo 6 milijardi evra. Mnogi "na ruke" daju rodjacima. Ovo je dobro za gradjane koji imaju humane rodjake ali nije dobro za zemlju. Taj novac remeti ekonomiju u zemlji i stvara laznu sliku zivotnog standarda. Buduci da se radi o velikoj kolicini novca (a najveci deo se potrosi) tih 6 milijardi zapravo remeti inflaciju, dovodi do rasta cena i slicno.

polifix

@Polidor Ti se baš razumeš u ekonomiju ? Kako nije dobro za zemlju ? Glupost si napisao i to na kub. Nikakve veze priliv novca iz inostranstva nema sa inflacijom, čak naprotiv...vlasti, odnosno NBS, njihovi mentori MMF, su svesni činjenice, velikog priliva, doznaka novca iz inostranstva ka gradjanima i svesno su krenuli u depresijaciju dinara. Za gradjanina, troškovi života su ostali isti, ako čak ne i veći,državni porezi takodje, a kurs dinara je pao. Slikovito rečeno, onome kome je trebalo 70 000 RSD da preživi mesečno, da plati hranu i komunalije, pre godinu dana trebalo je da razmeni u menjačnici 569 evra doznačenih iz inostranstva, dok mu danas da bi podmirio te iste troškove, tih 70 000 RSD treba čak 593 evra. A ti pričaš o inflaciji...nigde veze. Ono što je loše po zemlju je da je ovoliki priliv novca iz neformalnih tokova zapravo glavni generator sive ekonomije...napomenuću samo da je 90% tržišta nekretnina nam je u sivoj zoni,stanogradnja nam statistički ne postoji, dok je u praksi veoma živa, ostale oblasti trgovine su u sivoj zoni...no to je duga priča...sve u svemu hvala dijaspori što nas je održala, mislim kao zemlju ekonomski, ne lično.

special image