• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Od rođaka iz inostranstva skoro tri milijarde evra

Izvor Beta

Građani EU su na doznaka u 2013. godini dobili 10,3 milijarde evra, a poslali 28,3 milijarde, dok je u Srbiju stiglo 2,86 milijardi, po čemu bi bila druga u EU, pokazali podaci Eurostata.


Prema evropskom statističkom zavodu Eurostat, u Srbiju je u 2013. stiglo 2,86 milijardi evra na ime ličnih transfera, malo više nego u Poljsku, koja je na drugom mestu u EU po tom pokazatelju, a poslato je 155 miliona evra.

Prema podacima Narodne banke Srbije, u prvih 10 meseci 2014. godine u Srbiju je stiglo 2,96 milijardi dolara ličnih transfera (2,36 milijardi evra prema kursu od 31. oktobra 2014), što je za sedam odsto manje nego u istom periodu 2013.

Istovremeno je poslato 170 miliona dolara (135,7 miliona evra po kursu od 31. oktobra), oko tri odsto više nego u istom periodu 2013. 

Priliv ličnih transfera u EU u 2013. je bio nepromenjen u odnosu na prethodnu godinu, dok je odliv smanjen za 1,8 milijardi evra.

Lični transferi obuhvataju doznake, odnosno novac koji šalju radnici porodicama i koji i dalje čini najkrupniju stavku ove kategorije, ali i druge razmene u novcu i naturi među domaćinstvima, bez obzira na izvor prihoda i rodbinske veze.

Novac se u inostranstvo najviše šalje iz Francuske (8,9 milijardi evra), Italije (6,7 milijardi) i Velike Britanije (6,3 milijarde).

Najveći priliv zabeležen je u Portugaliji (pet milijardi evra), Poljskoj (2,8 milijardi), Velikoj Britaniji (2,3 mlijarde), Rumuniji (2,1) i Italiji (dve milijarde evra).

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image