• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Grejanje po utrošku - "ni povoljnije ni fer"

Izvor mondo.rs

Građani koji su prešli na plaćanje grejanja po utrošku razočarani su pošto usluge nisu jeftije, iako su to očekivali. Kažu da je problem što se računi formiraju prema utrošku cele zgrade, pa se onda deli na stanove.

 Grejanje po utrošku nije povoljnije, žale se građani Izvor: MONDO, Bojana Zimonjić Jelisavac

Izvor: MONDO, Bojana Zimonjić Jelisavac

Građani se žale da je takav način obračunavanja cene grejanja nepravedan, jer dok neki građani štede na grejanju, drugi nemilice greju svoje stanove. Takođe, neki građani uradili su u stanovima izolaciju i ugradili novu PVC stolariju, dok pojedine njihove komšije imaju slabo izolavanje zidove, te vrata i prozore koji ne dihtuju dobro, piše "Kurir" i navodi da samim tim oni troše mnogo više grejanja, ali su im računi ipak isti.

"Očekivali smo nešto sasvim drugačije, da bude povoljnije, ravnopravnije, ali sve dok se ne ugrade delitelji za svaki stan pojedinačno, ne može da bude ravnopravno formiran račun. Mi sada plaćamo tako što se na razdelniku u podstanici zgrade zabeleži ukupna potrošnja svih stanara, pa se pojedini račun kreira tako što se ukupna potrošnja podeli sa brojem kvadrata stana. Na taj način ispaštaju svi oni koji imaju nove, renovirane stanove, sa dobrom stolarijom i izolacijom, jer manji kapacitet grejanja koriste, a plaćaju isto kao stan sa golim zidovima, koji potroše mnogo više resursa", kaže za Kurir Slobodan D. sa Novog Beograda.

Centralno grejanje - kako se isključiti iz sistema

Situacija nije bolja ni u Nišu gde je 2013. uvedena naplata po utrošku. Od tada Nišlije vode i borbu sa toplanom, priča Saša Kostić, predsednik Udruženog pokreta slobodnih stanara i vlasnika privatnih zgrada.

Kada se uvodi postupak naplate po utrošku, napominje Kostić, prethodno sve podstanice moraju da budu automatizovane i povezane sa toplanom, da postoji pumpa koja će da signalizira veću potrošnju nego što je potrebno, da zgrada bude termoizolovana sa spoljne strane I da budu zamenjeni vrata i prozori. To nije ispoštovano ni u jednom gradu, kaže Kostić.

Najravnopravnija naplata bila bi kada bi se za svaki stan pojedinačno ugradio delitelj, smatra Milovan Lečić iz Udruženja toplana Srbije.

"To bi bilo 'koliko potrošite, toliko i platite'", ističe Lečić u razgovoru za "Kurir".

Veći računi ako se plaća po potrošnji?

Komentari 22

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Casper

Ma kad je u ovoj drzavi ista da bude bolje obicnom coveku , kod nas je grijanje skuplje za istu kvadraturu nego u Becu a plata 4 puta manja

Joy

Da l ce se ikada resiti ovaj problem sa toplanama i sa placanhem grejanja??

izbori?

Eto i za ovo su krive sve vlasti, umesto da shvatite da energija mnogo kosta ako se ne proizvodi. Naravno, RTB Bor cemo svi pokrasti i ostaviti pokolenju ruski gas ili uljane skriljce za ne daj boze posto smo mi geopoliticko-devijantan narod u genu a ne u krvi.

special image