• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Veći računi ako se plaća po potrošnji?

Izvor MONDO/Beta

Državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Srbije Zoran Predić izjavio je danas da zbog lošeg građenja računi za grejanje bi mogli da budu veći kada se pređe na naplatu po potrošnji energije.

Zbog energetski neefikasnih zgrada može da se dogodi da računi za grejanje kada krene naplata po potrošnji budu čak i veći od dosadašnjih, upozorava Predić.

On je novinarima u Skupštini Beograda rekao da je to ministarstvo pripremilo zakonske preduslove za plaćanje daljinskog grejanja prema potrošnji, ali da deo posla treba da obave i lokalne samouprave.

"Toplane su u nadležnosti lokalnih samouprava i daljinsko grejanje reguliše Zakon o komunalnim delatnostima pa i lokalne samouprave imaju određene obaveze", rekao je Predić.

On je dodao da prelazak na plaćanje grejanja prema potrošnji nije jednostavan čin, već je složen proces zbog problema sa slabom energetskom efikasnošću zgrada i rasipanjem energije.

U tom sistemu svaki stan/kuća ima svoje merače isporučene energije koji šalju podatke centrali a prema kojima se kasnije pravi račun. Uvođenje tog sistema je problematično, ako ne i nemoguće, kod starih zgrada kojima se energija isporučuje po vertikalama, a ne za svaki stan posebno.

Komentari 8

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Милан

Баш би ме изненадило да нешто поскупи. Али док је оваца биће и вуне

62

Kad se predje po utrošku valjda neće opet budžeti da nabavljaju mazut i ostalo za trećinu gradjana a ostale ko šiša

M

U zgradi uveli delitelje i sta smo dobili, oko mene 3 stana u potpunosti zavrnuli radijatore, sad moram sa dogrevam stan na struju, jer hladi sa svih strana. Ovo nihe dobro regulisano zakonom. Ako baka ima malu penziju i ne moze da placa grejanje u stanu od 90m2, onda neka proda stan i kupi garsonjeru, a ne da zavrne grejanje. Troskovi su mi duplo uvecani!

special image