Kako nas čokolada "digne", čips "natera" da želimo još i još... Iz minuta u minut, evo šta nam se dešava u organizmu kad ne uspemo da odolimo slatkišima i grickalicama.
Slane grickalice: Koliko god da pojedete želite još
Posle jedne do pet sekundi: Osetimo kako nam so skoro trenutno "pokupi" tecnost i snažno udari na citav sistem. Jezik je izuzetno osetljiv na slano jer je, kroz istoriju, so bila redak, dragocen nutrijent, tako da smo prakticno biološki programirani da žudimo za solju.
Želja za slanim gasi se tek kad nivo soli u krvi skoci, što se, najranije, dešava posle pola sata, a do tad ste vec slistili celu kesu cipsa.
Posle pet do 20 sekundi: Komadic cipsa dovoljno se natopio vlagom da možete lako da ga progutate. Ali, do sada ste vec izgubili svest o tome koliko jedete.
Dva do 15 minuta: Cips je vec uveliko natopljen želudacnom kiselinom. Ali, pošto so još nije stigla do krvotoka, telo ne zna koliko ga soli ocekuje. Što znaci da i dalje želite da jedete - još.
15 do 30 minuta: Masni, slani zalogaji polako pocinju svoj put kroz sistem organa za varenje, so je konacno stigla u krvotok. Žedni ste.
Posle tako snažnog slanog šoka, telo brzo želi da razredi koncentraciju na bezbedan nivo. Krvni pritisak pocinje da raste, pošto so i centar za žed u hipotalamusu nareduju da pijete.
Iako hormoni koji regulišu osecaj sitosti, kao što je leptin na primer, pocinju da se oslobadaju kako hrana pocinje da se vari, njihovo dejstvo je oslabljeno jer so u kombinaciji sa mastima slabi njihovu moc.
Sve u svemu, iako ste siti kao buva, i dalje želite JOŠ.
30 do 120 minuta: Telo je privremeno prepunjeno tecnostima jer organizam pokušava da se reši viška natrijuma. Krvni pritisak nastavlja da raste, prisiljavajuci srce da radi snažnije i brže.
Nizak udeo vlakana znaci da ce krompir brzo poceti da se razlaže na šecere i apsorbuje, tako da može i da vam skoci šecer.
Dva do šest sati: Masti se apsorbuju, a vecina njih ide direktno u salo, koje se lepi tamo gde ga najmanje želite.
Šest sati do nekoliko dana: Krvni pritisak ostaje viši nego što je uobicajeno mnogo, mnogo sati, ponekad cak i koji dan, dok se bubrezi naprežu da se oslobode viška soli.
Da li da jedete cips ili da ga izbegavate? Jedite ga samo s vremena na vreme, ako baš ne možete da odolite, i to u ogranicenim kolicinama.
Kako slana hrana utice na mozak
Cokolada: "Diže" nas skoro u sekundi
Nula sekundi: Pre nego što ste i uzeli prvi zalogaj, telo je napeto u išcekivanju. Cim miris cokolade stigne do mozga, pocinju da se lice endorfini i serotonin, hormon srece raste. Baš kao i apetit.
Pet do 15 sekundi: Vec sa prvim zalogajem, pljuvacka razlaže šecer, a toplota usne duplje topi masti u cokoladi, i ona pocinje božanski da klizi preko jezika, budeci sva cula. Usta su vam naelektirsana od tolikih masnoca i šecera, a dopamin kola telom i vi ste na sedmom nebu.
Smireni ste, delom zahvaljujuci endokanabionidima, koje telo stvara kad jedete cokoladu, a koji su po dejstvu slicni jedinjenjima koja sadrži kanabis, koja menjaju raspoloženje.
Jedan do dva minuta: Kad vam cokolada sklizne niz jednjak, želudacna kiselina "podivlja" i pocinje da razlaže slatke zalogaje. Osobe koje pate od gorušice možda su sebi upravo zagorcale život.
Dva do pet minuta: Cokolada se vari. Nivo šecera u krvi je na dobrom putu da se vine u nebo, baš kao i naša energija.
Pet do 30 minuta: Sav taj višak energije pocinje ekspresno da se pretvara u telesne masti u roku od pola sata, ali citav proces može potrajati i do osam sati. Kofein iz kakao praha je apsorbovan, a vi se osecate sasvim budno.
30 do 90 minuta: Nivo kofeina je na vrhuncu, pa vam je koncentracija dobra i sasvim ste budni. Ali, u isto vreme pocinje da pada nivo šecera u krvi, i možete osetiti i letargiju i nervozu.
90 do 120 minuta: Drugi, mnogo sveobuhvatniji stimulans po imenu teobromin je u potpunosti preraden i daje nam još jedan mentalni podstrek. Ali, istovremeno intenzivira i proizvodnju urina.
Fenoli - antioksidanti za koje se veruje da štite zdravlje srca i smanjuju rizik od raka, kojih najviše ima u crnoj cokoladi, takode dostižu najvišu koncentraciju.
Dva do tri sata: Nivo šecera se sunovratio na minimum, i osecate se letargicno.
Pet do šest sati: Masti i dalje kolaju krvotokom. Vecina se konvertuje direktno u salo i gomila oko unutrašnjih organa i pod kožom. Za razliku od drugih zasicenih masti, kao što su one iz mesa i sira na primer, masnoce koje sadrži kakao buter izgleda ne podižu nivo holesterola.
Ali, vrlo cesto, cokoladi se dodaju jeftinija biljna ulja umesto toga, od kojih su neka vrlo, vrlo loša za naše arterije.
Šest i više sati: Cokolada stiže do debelog creva. Nesvareni ostaci poslužice bakterijama koje nastanjuju naša creva. Kakao podstice rast dobrih bakterija, laktobacila i bifidobakterija, prenosi "Dejli mejl".
Da li da jedete cokoladu ili da je izbegavate? Pa... neka vaš izbor bude crna cokolada, zbog antioksidanata koje sadrži.