Pica je bolji izbor za doručak nego žitarice, tvrdi dijetetičarka.
"Verovatno cete se iznenaditi kad vam kažem da prosecno parce pice i tanjir žitarica sa punomasnim mlekom imaju gotovo isti broj kalorija", kaže dijeteticarka Celsi Ejmer.
Doduše, trebalo bi da dobro razmislite da li cete se ujutru zaustaviti na tom jednom parcetu pice ili cete uzeti više jer biste u tom slucaju uneli više kalorija nego što biste žitaricama...
"Medutim, pica sadrži mnogo više proteina, zbog cega cete duže biti siti", tvrdi Ejmerova i dodaje da parce pice sadrži više masti i manje šecera nego vecina žitarica. "Zbog toga vam nivo šecera nece ubrzo pasti".
Bez obzira na to što tvrdi da je pica bolji izbor za dorucak, priznaje da to nije baš zdrava hrana i da nije preporcljivo da je jedete stalno.
"Iako je tacno da su u pici bolje izbalansirani ugljeni hidrati, proteini i masti, ne možemo baš da kažemo da je to zdraviji obrok od žitarica", kaže nutricionistkinja Rijanon Lamber.
"Etiketiranje odredene hrane ponekad može više da šteti, tako da bi trebalo da se fokusiramo više na sadržaj nutrijenata namirnica koje jedemo, nego na broj kalorija. Jer, nisu sve kalorije jednake".
Na kraju, sve zavisi od toga kakvu picu jedete ili koje žitarice jedete - neke žitarice sadrže zaista mnogo šecera, a opet, koliko je pica zdrava zavisi od toga sa cime je.
Šta bi onda trebalo da jedete?
"Zdrav i dobro izbalansiran dorucak podrazumeva poprilican unos proteina. A toga nedostaje u žitaricama. Takode, trebalo bi da budemo svesni da neke žitarice sadrže dosta šecera, mada su sa druge strane bogate hranljivim vlaknima, kojih obicno unosimo nedovoljno. Zato, ako volite da doruckujete žitarice, potražite one bogate vlaknima, sa orasima, na primer, kako biste uneli i proteine", savetuje nutricionistkinja.
Ona ipak naglašava da to ne znaci da nikada ne treba da pojedete picu za dorucak.
"Samo pazite sa cime ce da bude i koliko cete da pojedete. Kao što smo vec rekli, pica može da ima zdrav balans ugljenih hidrata, mati i proteina", zakljucuje ona.