Uslovi Kosovu za vizu: Granica, i manja korupcija

Generalni direktor Evropske Komisije za pregovore o susedstvu i proširenju, Kristijan Danijelson, poručio je Prištini da mora da ispuni još dva uslova za viznu liberalizaciju EU. SAD uzima aktiv(nij)u ulogu u Prištini.

2
A- A A+

"Postoje još dva uslova koja treba ispuniti. Jedan je demarkacija sa Crnom Gorom, a druga je borba protiv korupcije. Postoji dosta napretka u borbi protiv korupcije. Ako su ova dva uslova ispunjena, onda možemo nastaviti dalje. Danas ne mogu reći da li možemo da odgovorimo brzo", kazao je Danijelson posle sastanka sa kosovskim premijerom Ramušom Haradinajem.

On je istakao da bez ispunjavanja ova dva uslova "Kosovo ne može da nastavi dalje".

Prema njegovim rečima, "93 od 95 uslova je ispunjeno", prenela je Koha.

"SAD ĆE BITI AKTIVNO UKLJUČENE U DIJALOG"

Vizna liberalizacija nije uslovljena napretkom u razgovorila Beogrda i Prištine ali to svakako nije tema van fokusa EU, ali ni SAD.

Sud za OVK je sud za zločine

Govoreći o Zakonu o specijalnom sudu, američki diplomata je rekao da je on veoma važan za Kosovo. "Ne radi se o oslobodilačkoj borbi Kosova, ne radi se o tome da li je OVK bila dobra ili loša. Tu je reč o procesuiranju zločina koje su pojedinci počinili nad drugim pojedincima bez obzira na njihovo etničko poreklo. Veoma je važno da se Kosovo posveti tome da to učini, da pruži pravdu žrtvama tog perioda i Sjedinjene Američke Države su duboko uverene da bi trebalo da se dozvoli Specijalnom sudu da dovrši svoj rad", rekao je Delavi za RTV 21, koji je objavljen i na portalu Ambasade SAD u Prištini.

Sjedinjene Američke Države će biti aktivno uključene u dijalog Beogada i Prištine, tvrdi američki ambasador u Prištini Greg Delavi u intervjuu za RTV 21 i ističe da je EU na čelu tih pregovora, koje će, kako je rekao, SAD snažno podržati.

Delavi je rekao da je uspeh dijaloga Beograda i Prištine suštinski element u ostvarivanju napretka u svojim evropskim ambicijama.

"Smatram da je to važno", rekao je i ukazao na nedavnu izjavu specijalne predstavnice Evropske unije Natalije Apostolove, koja je rekla da hitno treba doći do rešenja u tom dijalogu.

Rekla je, podsetio je takođe, da je prilično jasno da zemlje ne mogu da pregovaraju o tome doveka.

Delavi nije želeo da se precizira ideju o mogućoj promeni formata razgovora, tj. formalnom uključivanju Vašingtona.

"Mi smo u stvari u proteklim godinama doprineli nekim uspešnim elementima koji su već proistekli iz dijaloga kao što je upravljanje granicom na severu i prikupljanje carinskih dažbina, integracija pravosuđa na severu i slično. Verujem da smo imali važnu ulogu. Dalje razgovore ćemo podržati bez obzira na format. Učestvovaćemo, podsticati kompromis koji je koristan za obe zemlje i pokušaćemo da ostvarimo napredak", jasan je Delavi.


Povezano

Sve vesti