Najboljim učenicima i studentima veće stipendije!

Stipendije najboljim učenicima, studentima i doktorantima biće dvostruko veće i ubuduće iznositi 15.000 dinara, 24.000 dinara i 30.000 dinara, najavio je danas predsednik Srbije.

Najboljim učenicima i studentima veće stipendije! Foto: MONDO/Stefan StojanovićOn je na svečanosti povodom uručenja ugovora o stipendijama nadarenim učenicima pozvao mlade da nastave da uče i obrazuju se i da ostanu u Srbiji i urade za nju sve što mogu jer ne postoji ništa lepše, veće i važnije od toga.

"Uz mnogo rada napornog i teškog uveren sam da ćete moći da ostvarite najveći deo svojih snova i uradite velike stvari za našu zemlju" rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je naveo i da je dogovoreno da stipendije budu duplirane. One će umesto 7.500 dinara za učenike, 12.000 za studente i 15.000 za doktorske studije sada iznositi 15.000, 24.000 odnosno 30.000 dinara.

Vučić je zahvalio ministru prosvete Mladenu Šarčeviću što mu je dozvolio da on saopšti tu lepu vest jer kako kaže na njemu je nekako uvek da iznosi samo teške stvari, a ministri se obično javljaju sa lepim vestima.

Na današnji dan nepismeni seljaci podigli su ustanak protiv moćne imperije ali takođe vodili bitku na dva fronta, protiv osmanskog carstva ali i neprosvećenosti i neobrazovanosti, rekao je predsednik.

Pitanje je koja je od te dve bitke bila teža, kaže Vučić i ukazuje da su prosvećeni Srbi preko Save i Dunava došli u Srbiju, pomogli i da je na primer Dositej Obradović bio prvi srpski ministar prosvete.

Fond za talente opet stipendira najbolje studente


Predsednik Srbije je rekao da od mladih očekuje da nastave da se školuju, rade na sebi, napreduju...

"Jedino što vam može jamčiiti sigurnost je konstantno učenje i rad na sebi" rekao je Vučić i dodao da je znanje jedina vrednost koju im niko ne može uzeti.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je u budžetu obebedilo sredstva za stipendije za 247 nadarenih učenika, od toga 157 novih i 90 starih stipendista učenika.

Ukupan broj studenata koji ostvaruju pravo na stipendiju za izuzetno nadarene studente je 704, i to 362 novih kandidata i 342 starih korisnika.

Od toga, 678 je studenata osnovnih i master studija i 26 doktoranata.

Inače, za ostvarivanje prava na stipendiju učenici i studenti su polagali standardizovane testove, osim učenika i studenata umetničkih srednjih škola i akademija, koji nisu na teoretskom odseku.

Školske 2017/2018. godine na konkurs za dodelu stipendija se prijavilo 900 studenata.

Pravo na stipendiju za izuzetno nadarene studente imaju studenti visokoškolskih ustanova počev od treće godine studija, koji su upisani prvi put u tekućoj školskoj godini na studije prvog, drugog i trećeg stepena, čije se školovanje finansira iz budžeta, koji imaju državljanstvo Srbije, koji tokom studiranja ostvare prosečnu ocenu najmanje devet i koji su položili sve ispite iz prethodnih godina studija.

Pravo na stipendiju za izuzetno nadarene učenike imaju đaci počev od drugog razreda srednje škole, čije školovanje finansira iz budžeta, koji imaju državljansto Srbije i koji stalno postižu odličan opšti uspeh i osvoje jedno od prva tri mesta na međunarodnim republičkim takmičenjima.

Konačnu rang listu i predlog odluke o dodeli stipenida utvrđuje Komisija koju imenuje ministar, a nju čine predstavnici Saveta i predstavnici Ministarstva.

Povezano

Sve vesti