Vinopije, ovo će vam se baš, baš dopasti!
Iako mnogi zubari upozoravaju na to da kiselina u alkoholu može da ošteti zube, najnovija studija je pokazala da antioksidant u vinu znacajno sprecava "lepljenje" bakterija za desni, koja uzrokuju kamenac, karijes i parodontalne bolesti, piše "Dejli mejl".
Takode, kada te bakterije udu u krvotok, mogu da izazovu lancanu reakciju koja je povezana sa srcanim poremecajem i nastankom karcinoma.
Španski istraživaci navode da bi to moglo voditi proizvodnji zubnih pasta "inspirisanih vinom" i tecnostima za ispiranje usta koje sadrže te antioksidante.
Autor studije Viktorija Moreno Aribas, sa Nacionalnog istraživackog instituta u Madridu, rekla je da celije tkiva usta uobicajeno sadrže fizicku barijeru koja sprecava infekcije.
"Bakterijska adhezija predstavlja kljucni korak u procesu infekcije", rekla je ona.
Rezultati najnovijeg istraživanja pokazuju da antioksidanti u crvenom vinu, nakon rastvaranja u ustima, proizvode molekule koji mogu biti dobri za oralno zdravlje.
Ova studija je, takode, utvrdila da male doze alkohola povoljno uticu na mozak, odnosno poboljšavaju njegovu sposobnost da ukloni štetne proizvode metabolickih procesa.
Procitajte i ovo: