Klasičan pampur od plute je standard, kada su dobra vina u pitanju. Ili više nije?

Ako ste primetili - sve češće su flaše za vino zatvorene plehanim zatvaračem koji se odrvće. Da li je razlog praktične prirode - jer se pluta ponekad, prilikom otvaranje flaše, raspadne i sitni komadi završe u našoj čaši, ili je po sredi nešto sasvim drugo? Efikasnost možda?

S obzirom na to da je zatvarač od plute, koja je prirodni materijal, njegova efikasnost zaista može da varira, pokazala je praksa.

Takođe, oko tri odsto pampura biva pogođeno gljivicama koje mogu da se prenesu na vino i da ga ozbiljno pokvare.

Pročitajte: Pravilo 20:20 za ispijanje vina

Bez obzira na to što pluta reguliše protok kiseonika i pomaže taninima da na pravi način urade svoj "posao" u vinu, dajući mu određeni ukus i miris, veliki je rizik istovremeno izložiti vino i potencijalnim gljivicama.

To znači da ako imate dve flaše Napa kabernea iz 1985. godine, koje su zatvorene istim pampurima, jedna može biti vrhunski užitak, a druga upropašćena gljivicama.

Upravo zbog toga sve više vinarija prelazi na čepove o pleha, koji imaju zavrtnje, ali kupcima treba vreme da shvate, da se ne radi o jeftinim vinima, već sasvim suprotno - vrhunskom alkoholu koji treba što bolje sačuvati, koji treba negovati kao skupi raritet.

Dakle, vinopije, odbacite predrasude - pampur je pampur, ali i 21. vek je doneo svoje inovacije. Prilagodite im se.

Pročitajte: Koliko dugo može da stoji otvorena boca vina

Oni koji su baš "alergični" na ružne zatvarače, svoja vrhunska vina čuvaju u flašama koje imaju staklene. Tako su spojili lepo i korisno, eleganciju i efikasnost.

Klimate glavom potvrdno? Ok, ali imajte na umu da ćete kupujući takva vina često više platiti ambalažu od onoga što se u tom lepom pakovanju nudi.

To su vina koja dolaze iz Kalifornije, Australije i Nemačke, a stakleni čepovi mogu da se recikliraju.

I na kraju, ono najvažnije - nije bitno čime je flaša vina zatvorena, već da je sadržaj u toj flaši ono što vama baš, baš, prija. Zar ne?

Pročitajte: Recept za kuvano vino

Pogledajte kako Dru Barimor objašnjava kako se proba i pije roze: