MONDO u kuhinji sa Stevom Karapandžom

"Saltimboka se pravi od teletine, ali ću vam ja pokazati recept sa pilećim mesom", rekao nam je Stevo Karapandža. Evo šta smo još od njega naučili...

MONDO u kuhinji sa Stevom Karapandžom Foto: Mondo/Goran Sivački

"Kada sečete meso, trudite se da iskoristite sve. Ja nisam za bacanje hrane, nikako. Svako parče može da se upotrebi", rekao nam je čuveni kuvar Stevo Karapanžda, dok nam je pokazivao kako da od celog komada pilećeg belog mesa izvučemo što više šnicli.

"Važan je oštar nož, ali i da polako sečete šnicle, da se trudite da budu manje-više iste debljine i veličine. Nema tu mnogo mudrosti, samo nigde ne žurite", savet je koji treba poslušati jer dolazi od najpoznatijeg kuvara bivše Jugoslavije, vlasnika restorana u Švajcarskoj u kojem već 20 godina u vrhunskoj hrani u živaju mnoge svetske poznate ličnosti.

Izvor: MONDO/Dragana Todorović

Ono po čemu je Karapandža najpoznatiji je TV emisija "Male tajne velikih majstora kuhinje", prva te vrste na ovom prostoru, ali i šire. Svaka epizoda, za koje je muziku je komponovao Arsen Dedić, trajala je po pet minuta, emitovana je četvrtkom u 19:30h, pre Dnevnika, i to od 1974. do kraja osamdesetih godina.

Bile su veoma popularne, cela Jugoslavija je zapisivala i probala te recepte!

I sada Stevu Karapandžu možete da gledate na televiziji - strpljivo, šarmantno, duhovito, čuveni kuvar savete i interesanten recepte deli sa gledaocima Kitchen TV-a, koji se emituje u paketu mts TV-a.

Nama je pokazao kako se pravi:

MINI PILEĆA SALTIMBOKA NA RAŽNJIĆIMA SA ČOKOLADNIM ČILI UMAKOM

Potrebno za 50 komada:

- oko dva kilograma pilećeg belog mesa isečenog na tanke šnicle

- 25 listića pršute

- desetak listića sveže žalfije

- 200 grama putera

- grančica svežeg ruzmarina

- čili papričice, količina po želji

- 400 grama čokolade

- 2 dl neutralne pavlake

- so I biber

Priprema:

Na svaku šniclu staviti malo pršute, nataći na ražnjić, posoliti ih i pobiberiti, pa pržiti u tiganju na puteru i maslinovom ulju. Zatim ražnjiće staviti u rernu, da se dopeku - oko devet minuta na 190 stepeni Celzijusovih.

Zagrejati neutralnu pavlaku do ključanja i njome preliti izlomljenu čokoladu. Mešati i začiniti ruzmarinom i čilijem.

Izvor: MONDO/Dragana Todorović

Pogledajte i šta smo naučili od Lepog Brke:

Lepi Brka i MONDO u epizodi: Pasulj u čokoladi!

Povezano

Sve vesti