Evo kako da vaš prvi jutarnji obrok bude zdraviji i ukusniji.
Pošto sadrže oko sedam grama proteina po komadu, jaja su jedan od najboljih izbora za prvi obrok u toku dana, sve dok ih ne pripremate na mnogo masnoce.
Ali, ako odaberete maslinovo ulje, jaja na oko bice ukusnija i zdravija.
Ako jaja pripremate na maslinovom ulju umesto na suncokretovom koje se kod nas cešce koristi, uspecete da postignete idealnu ravnotežu izmedu mekog žumanceta i hrskave korice belanceta svaki put, a sebi cete obezbediti i dodatnu dozu antioksidanata.
Ranije studije sugerisale su da korišcenje biljnih ulja za prženje nije zdravo, jer se tokom procesa prženja formiraju toksicna jedinjenja poznata pod imenom aldehidi. Ali, iako je i maslinovo ulje biljnog porekla, njegovim zagrevanjem osolobada se znatno manje aldehida nego što je to slucaj sa suncokretovim uljem.
Uz to, maslinovo ulje zagreva se mnogo brže, pa sam proces krace traje. Belance vrlo brzo dobija lepu koricu, dok žumance ostaje meko, skoro tecno, baš kako treba.
Ako pravite jaja na oko, jaja treba da budu na sobnoj temperaturi, tako da nije loša ideja da ih izvadite iz frižidera cim ustanete, tako da mogu da se zagreju dok se vi umivate. Zatim zagrevajte maslinovo ulje u tiganju tridesetak sekundi, razbijte jaja i pržite dok se ne napravi lepa korica na belancetu.
Prijatno!