• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EPS u plusu, trebaće mu radnici?

Izvor Tanjug

Elektroprivreda Srbije je pokrenula velike investicije i na kraju procesa reformi u kojem je smanjivao broj zaposlenih - 2020. godine - tom preduzeću biće potrebno još proizvodnih radnika.

 EPS rezultati - 2017. u plusu šest milijardi dinara Izvor: MONDO/Stefan Stojanović
Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Na panelu o restrukturiranju državnih preduzeća na Kopaonik biznis forumu je rečeno da je EPS dobar primer reformi, a izvršna direktorka za poslove finansija Tatjana Pavlović je kazala da je EPS prošlu godinu završio u plusu od skoro šest milijardi dinara (oko 50 miliona evra).

U EPS-u trenutno ima oko 29.000 zaposlenih.

Pavlović ističe da je smanjivanje broja zaposlenih bolna tema i da je predviđeno da EPS od 2014. do 2020. smanji broj zaposleniih za 5.000, što je oko 15 odsto.

"Oko 3.000 smo do sada smanjili, preciznije 2.947 i to najvećim delom kroz stimulativne otpremnine. Postavlja se pitanje da li će EPS imati 2020. dovoljlan broj radnika, pošto je obim posla jako veliki. Mi smo najveće energetsko preduzeće u Srbiji, ali i na Balkanu", naglasila je ona.

EPS uveo video-nadzor radnika u elektranama

Prema njenim rečima, sa proširenjem kapaciteta u rudarsko i termo sektoru, u proizvodnom delu biće potrebno povećanje broja zaposlenih.

Posvećeni reformama, ali...

Predstavnici EBRD i Svetske banke ocenili su da je menadžment EPS posvećen reformama. Direktor EBRD u Srbiji Danijel Berg je istakao da je u EPS-u završena prva faza reformi i to ne samo u finansijskom pogledu, da se vidi značajan napredak, te da se zajednički radi da EPS postane efikasna kompanija kojoj će prioritet biti zelena energija. Šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Stiven Ndegva rekao je da je EPS na dobrom putu reorganizacije, kao i da je EPS dobar primer reformi u Srbiji. Član Fiskalnog saveta Vladimir Vučković rekao je da EPS ima dobre rezultate, da je smanjio broj zaposlenih za 10 odsto i da je povećao naplatu, ali da se to još ne vidi dovoljno u finansijskim rezultatima.

"EPS će oko toga sve raditi zajedno sa vladom, EBRD i Svetskom bankom. Daćemo naše mišljenje", dodala je Pavlović.

Podsetila je da je restrukturiranje EPS -a započeto 2014. godine i da je planirano da se taj proces završi 2020. godine.

"Stiven Ndegva je rekao da je EPS na pola puta, a ja bih rekla da smo u stvari malo iznad toga".

Pavlović kaže da su u skoro svim segmentima poboljšani rezultati.Na primer, povećana je naplata struje i sada iznosi 98,3 odsto, što je veliki rezultat.

Istakla je da je EPS uspeo uprkos poteškoćama na početku prošle godine u proizvodnji uglja da premaši u 2017. proizvodnju iz 2016. za četiri odsto, kao i da je u prva dva meseca ove godine proizvodnja bila stabilna i da su ispunjeni planovi.

Govoreći o investicijama, Pavlović kaže da je započeta izgradnja novog bloka u Kostolcu od 350 megavata, što je značajna investicija, zatim ulaganja u životnu sredinu u Kolubari u vrednosti od 154 miliona evra, počinjemo i u TENT-u, otvareno je novo polje G u Kolubari, koji će povećati proizvodnju uglja za 5,5 miliona tona.

Tu su i ulaganja u hidro i termo sektor, na primer revitalizacija i proširenje kapaciteta u HE Đerdap na šest turbina, završena revitalizacija u Zvorniku za 30 megavata, zatim proširenje u TENT-u na za 30 megavata po bloku, navela je Pavlović.

EPS se rešio "Obradovićevih audija"

"U 2017. smo imali 40 milijardi dinara investicija ili oko 340 miliona evra, što je najviše u poslednjih 10 godina. Takođe, u rudarstvo je uloženo 16 milijardi dinara. Nastavljamo sa investicijama u narednim godina".

Pavlović ističe da se nastavlja i revitalizacija u hidrosektoru - u vrednosti od 63 miliona evra u Zvorniku, zatim izgradnja vetroparka u Kostolcu od 96 miliona evra i drugo.

Komentari 5

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Reader

29.000 zaposlenih?!?!

Ljizanin

Kol’ko para? Hocu ja!

Anka

Ja ne kapiram taj eps. Prosecna plata u epsu je duplo veca nego u zemlji,a kao radi sa gubitkom. Otpremnine su ogromne a daju îh i ljudima kojima malo fali do penzije. Neki uzmu i po 30000 eur pa odu u penziju.

special image