Imate bolje "šanse" kad čuveni lekari nisu dežurni

Autor:

Šanse pacijenata rastu kad lekari "na glasu" - nisu u smeni. Da ne poverujete.

2
A- A A+

  Studija sprovedena na Harvardu dokazala postojanje "nesrećnog paradoksa".

Pacijenti koji dožive srčani udar imaju bolje izglede da prežive ako kardiolozi koji su na glasu kao najbolji stručnjaci u bolnici u koju su primljeni nisu tu.

Naučnici su proučavali statistiku u vezi sa stopom preživljavanja infarkta, i ispostavilo se da je ona viša u vreme kad su vrhunski kardiolozi na kongresima, piše "Dejli mejl".

Dobijeni rezultati ozbiljno dovode u pitanje procedure koje se primenjuju u slučajevima srčanog udara.

Naučnici sa Harvarda upozoravaju da lekari koji su u vrhu svoje specijalnosti, koji redovno posećuju stručne kongrese češće koriste i vrlo invanzivne procedure.

Tokom istraživanja proučavana je stopa preživljavanja tokom 30 dana pacijenata koji su primljeni u bolnicu dok su kardiolozi koji ih inače leče bili na stručnom seminaru u Denveru.

Ispostavilo se da je tokom tog perioda umrlo 15,3 odsto pacijenata, dok je tokom 30 dana kad su svi kardiolozi bili u bolnici umrlo 16,7 odsto pacijenata.

Još je veća razlika u procentima u slučajevima kad stanje pacijenta nije zahtevalo hitne stentove, u vreme kad nema seminara umrlo ih je 19,5 odsto, u poređenju sa 16,9 odsto preminulih u vreme kongresa.

Možda vam se čini da razlika nije toliko značajna… Ali imajte u vidu da je, kad je o zdravlju reč, "jedan odsto rizika - sto odsto za onoga kome se desi".

Ovo sprečava infarkt!

Otkriven novi simptom koji upozorava na infarkt

Za SAT vremena od ovoga UMRE šestoro!

Tagovi:

Povezano

Sve vesti