Tek svako drugo dete u Srbiji ide u predškolsko

Autor:

U Srbiji više od 80 odsto dece iz dobrostojećih porodica ide u predškolsko, manje od 10 odsto dece iz najsiromašnijih porodica, dok je samo šest odsto romske dece. Projekat Ministarstva prosvete i Svetske banke to treba da promeni.

0
A- A A+
deca, dete, igra, pokrivalica leto sunce Foto: Mondo/Goran Sivački ilustracija

Projekat Inkluzivno predškolsko obrazovanje i vaspitanje treba da pristup ranom obrazovanju u Srbiji učini ravnopravnijim.

Ministar prosvete Mladen Šarčević je, povodom pokretanja projekta koji će se finansirati iz zajma Međunarodne banke za obnovu i razvoj, rekao da je ovo najveći i najkompleksniji projekat podrške deci predškolskog uzrasta i njihovim porodicama, koji je posvećen unapređivanju dostupnosti, kvaliteta i pravednosti predškolskog vaspitanja i obrazovanja, posebno za decu iz osetljivih društvenih grupa.

Plan: Još 17.000 mesta

Projekat je vredan 47 miliona evra, a podržaće povećanje kapaciteta predškolskih ustanova kroz izgradnju, prenamenu ili adaptaciju javnih zgrada, i na taj način će otvoriti 17.000 dodatnih mesta u predškolskim ustanovama. Projekat će naročito obuhvatati mere koje će povećati obuhvat dece iz najosetljivijih grupa kroz ciljanu šemu grantova za najmanje 30 opština učesnica.

Ministar je rekao da predškolsko vaspitanje i obrazovanje u Srbiji ima kvalitetnu praksu i veliki stručni potencijal, ali da je broj dece i dalje značajno ispod proseka zemalja EU.

"On je u Srbiji 52,30 odsto dece uzrasta od šest meseci do polaska u školu", izjavio je Šarčević, pri čemu je obuhvat posebno nizak kada je reč o deci iz osetljivih grupa.

Ministar finansija Dušan Vujović je ukazao da svaki dinar uložen u razvoj dece, posebno u ciljnoj grupi od tri do pet i po godina, deset puta više vraća nazad nego bilo koje drugo ulaganje, i to ne u smislu novca, nego u smislu kvaliteta ljudskog faktora.

"Mi moramo da menjamo i sistem obrazovanja, i sistem odnosa i sistem vrednosti. Treba da se počne jako rano, zbog čega je ovo pravi projekat u tom smislu", poručio je Vujović.

Stiven Ndegva, šef kancelarije Svetske banke u Srbiji, kaže da ulaganjem u svoju decu radi pružanja podrške njihovom uspehu, Srbija ulaže u svoju budućnost.

"Ova investicija će dugoročno unaprediti konkurentnost srpske privrede i pomoći će u stvaranju rasta i otvaranju novih radnih mesta", poručio je on.

Zašto je važno predškolsko obrazovanje

Povezano

Sve vesti