MONDO/Agencije

Tramp: RUSI su ga otrovali!

Američki predsednik Donald Tramp kaže da "izgleda" da Rusija stoji iza trovanja bivšeg špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke u Engleskoj.

22
A- A A+
"Izgleda da Rusi stoje iza toga", rekao je Tramp na sastanku sa irskim premijerom Leom Varadkarom u Beloj kući, prenosi Rojters.

On je rekao da je u kontaktu sa britanskom premijerkom Terezom Mej povodom tog incidenta, prenosi Rojters.

Kaže i da je napad na Skripalja i njegovu ćerku predstavlja "veoma tužnu situaciju" koju SAD shvataju "veoma ozbiljno".

Francuska, Nemačka, SAD i Velika Britanija saopštile prethodno i da incident u Solsberiju predstavlja narušavanje suvereniteta Britanije od strane Rusije.

Pravi hladni rat zapada sa Rusijom počeo je juče kada je Velika Britanija odlučila da izbaci 23 ruskih diplomata zbog trovanja bivšeg ruskog špijuna i njegove kćerke Julije. Bela kuća saopštila da "stoji solidarno" sa "najbližim saveznikom" Velikom Britanijom.

Britanska premijerka Teresa Mej rekla je da će diplomatski predstavnici biti proterani pošto je Moskva odbila da objasni kako je napravljen ruski nervni agens kojim su napadnuti bivši špijun i njegova ćerka u Velikoj Britaniji, pri čemu Moskva poriče odgovornost.

I portparol američkog predsednika Donala Trumpa optužio je Rusiju da podriva sigurnost zemalja širom sveta.

Dokaz za trovanje - Putin se osmehnuo!? (VIDEO)


U saopštenju sekretarica za štampu Bele kuće Sara Sanders rekla je da SAD žele da osiguraju da se "ovakav odvratan  napad više ne ponovi" i proterivanje ruskih diplomata iz Velike Britanije opisala kao "pravičan odgovor".

"Ova najnovija akcija Rusije uklapa se u obrazac ponašanja u kojem Rusija zanemaruje međunarodna pravila, narušava suverenitet i bezbednost zemalja širom sveta i pokušava da deluje subverzivno i diskredituje zapadne demokratske institucije i procese", rekla je ona.

Koje odluke su još britanske vlasti donele čitajte OVDE.

RASMUSEN: TO JE DEO STRATEGIJE RUSIJE PROTIV EVROPE

Bivši šef NATO Anders Fog Rasmusen rekao je za BBC Radio 4 "Danas program" da je napad bio deo "šire strategije" Rusije protiv Evrope.

Vreme je da se odgovori produženim sankcijama i merama koje ciljaju pojedince bliske predsedniku Rusije, ocenio je Razmusen, dodajući da će ne pružanje "pune solidarnostie s Velikom Britanijom biti smatrano pobedom Kremlja".

Mej je rekla da je hemikalija koja je korišćena u napadu protiv Skripala (66) i njegove ćerke  identifikovana kao deo grupe nervnih agenasa koje je razvila Rusija, poznatih pod nazivom Novićok.

Mej optužuje Rusiju za napad, Moskva odgovara!


Ona je rekla da "nema alternativnog zaključka" nego da veruje da je Rusija "kriva" za trovanja.

Moskva je juče poručila da neće odgovarati na zahteve dok ne dobije uzorke otrova i dok ne usledi međunarodna procedura tokom istrage.

Skripalj (66) i njegova kćerka Julija (33) nađeni su u bez svesti 4. marta na klupi u engleskom gradu Solsberiju.

Oboje su od tada u bolnici. U kritičnom stanju je i jedan policajac koji se našao na licu mesta kada su oni pronađeni.

U Londonu je pre dva dana nađen mrtav i ruski biznismen Nikolaj Gluškovkoji je bio blizak saradnik preminulog ruskog tajkuna Borisa Berezovskog. Istraga u ovom slučaju je u toku.

Ne zna se da li je njegova smrt povezana sa slučajem Skripalj.

Povezano

Sve vesti