Kockari u Srbiji: Najmlađi ima 12 godina!

Autor:

Sve više mladih se odvikava od kocke, a mnogi na lečenje odu na nagovor porodice.

20
A- A A+
las vegas, kockarnice,kockarnica, kockanje Foto: MONDO/Dragana Todorović

Centar "Život nije igra" sprove je, pre tri godine u tri osnovne i srednje škole u Novom Sadu, istraživanje o rasprostranjenosti učešća u klađenju i kockanju.

U istraživanju je učestvovalo 790 đaka, a pokazalo se da najmlađi ispitanik, koji je već patološki kockar, ima 12 godina. Sa ocem je igrao rulet, a počeo je na slot aparatima da se kocka kada je imao manje od 10 godina.

Ovaj šokantni podatak je ipak izuzetak, mada se granica zavisnosti od kocke drastično spušta. Od onih koji odluče da potraže stručnu pomoć priča je uglavnom ovakva: čovek je zapao u velike dugove, a suma pozajmljenih evra je petocifrena. Porodica u čije je ime uzimao zajam od prijatelja, poznanika, pa i od zelenaša, nema odakle da vrati devize.

Pročitajte: 18-godišnjak prokockao stan svojih roditelja

Sa takvom pričom se nedavno Centru za odvikavanje od kockanja u Novom Sadu obratila starija žena tražeći pomoć za svog 40-godišnjeg rođaka. Koliko dugo je imao problem sa kockanjem niko u porodici nije znao. U ovom, ali i u drugim slučajevima, uglavnom je u pitanju višegodišnji "staž" negovanja velike strasti za rulet ili neki vid klađenja.

"Za pomoć se najčešće obraćaju roditelji zavisinika, a sve češće i sami ljudi koji su zapali u probleme. Na terapiju odvikavanja u proseku dolaze posle 12 godina kockarskog staža i imaju 28 ili 29 godina. Ima i onih koji pristanu na lečenje samo da bi se porodica smirila", kaže za "Večernje novosti" Jasmina Leković, psiholog u Centru "Život nije igra".

Ona je objasnila da u kladionice odlaze i školarci uzrasta od deset do 12 godina, a sa 14 su već za ruletom. Deca počinju sa manjim ulozima, a kako vreme odmiče, njihova zavisnost postaje sve veća, kao i ulozi na koje igraju.

"Znaci zavisnosti su kada počnu da pozajmljuju novac od prijatelja, pa čak i da uzimaju kredit", kaže psiholog.

Među najčešćim odgovorima na pitanje zbog čega su ušli u kockanje, zavisnici navode dosadu, odnosno da su u tome videli način da poprave svoje raspoloženje.

Žena koje traže izlečenje od kocke je mnogo manje u odnosu na muškarce.

"One teško pristaju na lečenje, zbog sramote ili nekog drugog razloga. Na nagovor majke došla je jedna koja je zbog ruleta i kockanja u zalog davala mobilne telefone svoje dece i uzimala im novac koji su dobijali od rođaka na poklon", kaže Jasmina Leković.

Pročitajte: Moje dete se drogira?! To je nemoguće!

Povezano

Sve vesti