Dragana Todorović

Srbija dobila princa, da li će biti još dece?

Posle 90 godina, muško dete kraljevske porodice rođeno je u Srbiji. Pitali smo srećnog tatu da li je prisustvovao porođaju, ko je porodio princezu Danicu, hoće li biti još dece...

Srbija dobila princa, da li će biti još dece? Foto: MONDO/Goran Sivački

Princeza Danica i princ Filip venčali su se 7. oktobra 2017. godine u Sabornoj crkvi u Beogradu. To je bilo prvo kraljevsko venčanje u Srbiji nakon 100 godina.

Ubrzo je stigla još lepša vest - nova srpska princeza je trudna, a beba se očekuje u februaru!

Tako je i bilo...

Mali Stefan rođen je 25. februara u Beogradu. 

U njegovu čast oglasilo se 49 zvona Hrama svetog Save u Beogradu, kao i zvona manastira Žiča.

"Za nas je bilo od velikog značaja da se Stefan rodi u Beogradu. To je bila Filipova i moja zajednička odluka. Iako sam živela i školovala se u Francuskoj, prema rodnom Beogradu i Srbiji sam uvek osećala neizmernu ljubav i dolazila sam kad god sam bila u prilici. Filip nije rođen u Srbiji, ali oseća veliku ljubav prema svom narodu. S obzirom na to da oboje izuzetno poštujemo našu tradiciju, što smo i pokazali kroz sve dosadašnje korake - od veridbe i venčanja u Sabornoj crkvi, pa nadalje - nismo imali nikavu dilemu pri izboru grada u kojem ću se poroditi. Osećamo i veliku odgovornost prema porodici Karađorđević i ponosni smo zbog činjenice što se naša beba rodila u zemlji svojih predaka, i to je prvi put posle dugih 90 godina", rekla je princeza Danica za MONDO.

Objasnila nam je da ju je porodio tim lekara koji je predvodio prof. dr Aleksandar Ljubić i pedijatar prof. Ida Jovanović.

Planiraju veliku porodicu

"Sa Stefanom provodim dosta vremena, otkrivajući njega otkrivam i sebe, pričam mu o nama, njegovim roditeljima i o tome koliko smo čekali da se rodi. Najvažnije mi je da u budućnosti što više vremena provodim sa svojom porodicom jer mislim da je ljubav ključ uspeha odgovornosti koju imamo kao roditelji. Ponosan sam na Danicu i na sebe i danas uživamo u našoj novoj ulozi. Ja imam dva brata i dve sestre, dok je Danica jedinica, tako da se nadamo da ćemo u ostvarenju naše velike porodice imati dosta sreće."

"Porođaj je prošao najbolje moguće. Mogućnost da provedemo zajedno sve prve trenutke za nas je bila od velikog značaja. Nauka je napredovala toliko da danas porođaj ne mora biti bolan, tako da sam se ja opredelila za epidural, koji je uz Filipovu ljubav imao najveći efekat, i tako sam donela na svet našeg dečaka."

Da li to znači da je tata prisustvovao porođaju?

"Od prvog dana i tokom cele trudnoće, Filip i ja smo zajedno prolazili i pripremali se, pa tako i za vreme samog porođaja. Posebno mi je bilo značajno što je Filip bio pored mene i davao mi svu ljubav i podršku u najbitnijem trenutku u našem životu, a to je upravo rođenjenaše bebe. Rođenje našeg Stefana je bilo jedno izuzetno emotivno i magično iskustvo u našim životima, a u isto vreme i vrhunac našeg timskog rada koji je trajao devet meseci."

Šta ste prvo pomislili kada ste videli svoju bebu?

"Kao i svaki mama i tata koji su prošli kroz iskustvo rađanja deteta, pa tako i ja kada sam prvi put uzela Stefana u naručje, osetila sam magični svet emocija koje su prevazišla sve ono o čemu smo mogli da sanjamo. Vreme je stalo i ništa više nije bilo bitno sem velike i snažne ljubavi koja je nas i našu novu porodicu vezala čeličnim okovima. Neizmerno smo srećni što zajedno otkrivamo jedan nov, čaroban svet roditeljstva," kaže Danica, a princ Filip dodaje:

"Danas, Danica i ja smo srećni što zajedno otkrivamo jedan nov, čaroban svet, a moj život dobio je novi značaj i sa nestrpljenjem očekujem nove odgovornosti koje će mi očinstvo doneti u budućnosti."

More sweet than honey#untilnexttime

A post shared by Dana MAAR (@danamaar) on

Kako su reagovale bake i deke?

"Radosna je kuća koja ima bebu. Svi naši najbliži posebno su srećni i ponosni zbog rođenja našeg Stefana. Mi našu veliku radost sa našim porodicama neizmerno delimo kroz veliku ljubav i poštovanje. U Beogradu su moji roditelji, tu je i Filipova porodica, tako da uživamo okruženi njihovom pažnjom."

Pogledajte fotografije:

Osim što uživaju uz svoju bebu, Danica i Filip su nam rekli i da osećaju veliku odgovornost kao roditelji.

"Majka se rađa kad i beba i to je jedan poseban trenutak koji je doneo jednu lepu promenu u naš život. Za mene je trudnoća bila jedno lepo iskustvo, bavila sam se jogom, svakodnevno sam imala duge šetnje i razne aktivnosti koje bi mi svakodnevicu učinile lepšom i dinamičnom tako da ostanem u toku dešavanja. Osim na jogu za trudnice, išla sam i na vežbe disanja, koje su jako bitne. Pročitala sam dosta stručne literature kako o trudnoći i porođaju, tako i o odnosu koji žena treba da ima prema sebi tokom tih devet meseci. Činjenica je da sve što radimo utiče ne samo na nas, već i na bebu u stomaku, a to se dalje reflektuje na porođaj i sve što sledi. Naravno da je majčinski instinkt najbitniji i na njega se oslanjam, a ujedno Filip i ja smo sjajan tim i sjajno funkcionišemo u negovanju našeg Stefana. Trudićemo se da mu unesemo sve najvažnije životne vrednosti, ljubav prema porodici i tradiciji koju gajimo iz dana u dan."

A zašto se dečak zove baš Stefan?

"Filipu i meni je Stefan jedno od najlepših srpskih imena koje sa sobom nose istoriju i tradiciju naše zemlje. Takođe, prošle godine je obeleženo 800 godina od krunisanja Stefana Prvovenčanog u manastiru Žiča, a 26. februara je i slava Sveti Simeon Mirotočivi, čije je svetovno ime bilo Stefan Nemanja, osnivač dinastije Nemanjića. Simbolika i poštovanje prema tradiciji koju posebno negujemo odredila je da se naš sin zove Stefan."

Mali princ je, inače, prvo muško dete kraljevske porodice rođeno na teritoriji Srbije nakon 90 godina.  Pre Stefana u Beogradu je pre 90 godina rođen princ Tomislav, brat kralja Petra II.

kraljevsko venčanje, danica marinković, filip karađorđević Foto: Mondo/Stefan Stojanović

Ko su srećni roditelji

Filip je drugorođeni sin princa Aleksandra Drugog Karađorđevića i princeze Marije da Glorije od Orleana i Bragance, rođen je u Ferfaksu u Virdžiniji, SAD, 15. januara 1982. Živeo je u Virdžiniji do 1984. godine, a posle toga je prešao u London, gde se školovao.

On je brat blizanac princa Aleksandra i drugi u liniji nasleđivanja srpskog prestola, posle princa naslednika Petra. Unuk je kralja Petra Drugog i kraljice Aleksandre. Diplomirao na Londonskom Univerzitetu (UCL) na odseku za društvene nauke, a završio je i Školu za hotelijerstvo (EHL) u Švajcarskoj. Trenutno radi sa renomiranim globalnim menadžerom za upravljanje aktivima u Londonu.

Danica je ćerka je našeg slikara Milana Marinkovića - Cileta i Bebe Marinković. Rođena je 1986. godine u Beogradu, a u Parizu živi od 1992. godine. Danica je, takođe, slikarka, a u umetničkim krugovima poznata je pod pseudonimom Dana Maar.

Pročitajte intervju:

Šta je nova srpska princeza poželela u ponoć

Pogledajte fotografije i kako je bilo na venčanju princeze Danice i princa Filipa:

Pročitajte:

Šta "Vog" piše o našoj princezi

Kod princa na rođendanu...

Kod princa na slavi...

Povezano

Sve vesti
youtube/mondomondo rss
Mondo svudaMobilna verzija
Info
Sport
Zabava
Magazin
MobIT
Servisi
© 2005-2019 Mondo. Sva prava zadržana.