mondo.rs

Najjednostavniji način da se opustite

Autor:

Evo kako da se umirite i opustite za svega nekoliko minuta.

0
A- A A+
bes, svađa, agresija, dreka, vika Foto: Mood Board/REX/Shutterstock

Svima nam se ponekad dešava… Osećaj da smo dosegli "tačku pucanja" tokom naročito teškog dana, ili nedelje… Ali, ako u takvom trenutku odvojite samo koji minut i fokusirate se na disanje, učinićete mnogo za svoje mentalno zdravlje i trenutno, a i dugoročno.

Jednostavna tehnika disanja koja će vas umiriti je vrlo efikasna i nimalo komplikovana. Metodu "koherentnog disanja" izumeo je Stiven Eliot, autor knjige The New Science of Breath.

Eliot je godinama proučavao različite forme joge u Kini, Kašmiru i Indiji, i inspirisan saznanjima do kojih je tamo došao, osmislio je ovu tehniku opuštanja.

Metoda "koherentnog disanja" podrazumeva da osoba koja je primenjuje obrati više pažnje na disanje, tako da postane svesnija načina na koji udiše i izdiše, frekvencijom od oko pet udisaja i izdisaja u minutu.

disanje, stres Foto: MONDO, Mario Milojević

Iako vam ovaj koncept možda deluje kao otkrivanje "rupe na saksiji", Eliot tvrdi da ukoliko tome pristupite predano i skoncentrisano, ova tehnika disanja može imati pozitivan uticaj na vaše opšte zdravstveno i mentalno stanje.

"Poenta je u tome da ako ne dišete dobro ne možete dobro da se osećate ni fizički ni mentalno", objašnjava on.

Ukoliko počnete da primenjujete ovu tehniku disanja, ubrzo ćete primetiti da se osećate bolje, zahvaljujući pojačanom prilivu kiseonika u mozak i boljoj cirkulaciji.

Dobra stvar je što ovo možete da radite bilo gde. Sve što treba da uradite je da se skoncentrišete na disanje.

Dokazano je da duboko, usporeno disanje snižava povišeni krvni pritisak i oslobađa nas tenzije, što su potvrdile i studije Američkog instituta za proučavanje stresa.

Evo kako telo reaguje na stres:

stres Foto: MONDO - Mario Milojević

Evo kako da se opustite začas

Možda je vreme da "prikočite malo"

Tagovi:

Povezano

Sve vesti
youtube/mondomondo rss
Mondo svudaMobilna verzija
Info
Sport
Zabava
Magazin
MobIT
Servisi
© 2005-2019 Mondo. Sva prava zadržana.