Šta je tofu (i kako da ga učinite "jestivim")

Autor:

Kako se pravi tofu, zašto je ova namirnica zdrava i kako da ga spremite tako da bude i ukusan...

0
A- A A+
Ilustracija Foto: Mondo/ Goran Sivački Ilustracija

  Oni koji ne jedu meso imaju mnogo alternativa na raspolaganju. A među tim alternativama, tofu je jedna od najčešćih. Prilično je uobičajen na meniju restorana, a više nije retkost ni na policama supermarketa.

Za neupućene, doduše, tofu na prvi pogled deluje kao nedefinisana masa sumnjivog porekla, a prati ga i prilično nefer reputacija "nejestivog"  proizvoda.

Ali, ako je pripremljen na pravi način, može biti i vrlo ukusan, osim što je prilično zdrav.

Tofu je sir od soje, koji nastaje zgrušavanjem proteina soje.

Priprema tofua počinje mlevenjem sirovih zrna soje, koja se onda mešaju s vodom i prokuvavaju da bi se dobilo sojino mleko. Smesa se procedi, a u nju se zatim dodaju aditivi (najčešće magnezijum hlorid ili kalcijum-sulfat) koji izazivaju "sirenje". Kranji proizvod je - tofu.

Tofu praktično ne sadrži masnoće i ima vrlo malo kalorija, ali je odličan izvor proteina. I "nikakvog" ukusa, sam po sebi.

Kako da tofu učinite "jestivim"? Najjednostavniji način je da ga pečete.

Pečeni tofu

Da bi bio sočniji, tofu pre pečenja možete nakratko prokuvati u vodi u koju ste dodali začine koje volite, ili ga marinirati nekoliko sati u mešavini ulja i začina po vašem izboru.

Zatim tanke kriške tofua složite na blago podmazan pleh i pecite dvadesetak minuta u rerni na 180 stepeni. Pre pečenja, za intenzivniji ukus, možete ga premazati senfom ili preliti sosom koji volite.

Tri velike zablude o soji

Povezano

Sve vesti