• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

STIGLE GAZDE: "Nikola Tesla" Francuzima na 25 g.

Izvor MONDO/Tanjug

Ugovor o koncesiji beogradskog aerodroma "Nikola Tesla" na 25 godina potpisan je danas sa francuskom kompanijom Vinči erports (Vinci airports), u prisustvu premijerke Ane Brnabić i ministara.

 Koncesija aerodroma Nikola Tesla Vinči a 25 godina Izvor: MONDO, Lana Stošić

Izvor: MONDO, Lana Stošić

Ukupna nominalna vrednost ove transakcije je oko 1,5 milijardi evra, a tu spadaju jednokratna naknada, minimalne godišnje koncesione naknade i kapitalna ulaganja.

Ugovor u Palati Srbija potpisali su potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, glavni izvršni direktor Vinči koncesija i predsednik Vinči erports Nikola Notbar, Masimo Bruco iz kompanije Vinči erports Srbija i v.d. generalnog direktora aerodroma "Nikola Tesla" Saša Vlaisavljević.

Biznis na 25 aerodroma

Globalni operater Vinči erports razvija, finansira, gradi i posluje na 35 aerodroma, na tri kontinenta, u sedam zemalja (Francuska 12 aerodroma, Portugal 10 aerodroma, Japan dva aerodroma, Dominikanska Republika šest aerodroma, Čile jedan aerodrom, Brazil jedan aerodrom, Kambodža tri aerodroma) Vinči je na aerodromima na kojima upravlja u 2017. godini ostvario ukupan promet od 157 miliona putnika, 1,4 milijardi evra prihoda, rast od 12.4 odsto ukupnog saobraćaja.

Prisustvovao je i ambasador Francuske u Srbiji Frederik Mondoloni.

Ugovor o koncesiji na 25 godina obuhvata finansiranje, upravljanje, održavanje, proširenje i nadogradnju postojećeg aerodromskog terminala i poletno-sletne staze.

Vansi Aerodromi ponudio je jednokratnu koncesionu naknadu u iznosu od 501 milion evra.

Isplata će se vršiti kroz dividendu i to: Republici Srbiji 417 miliona evra i malim akcionarima 84 miliona evra).

Tokom perioda trajanja koncesije biće plaćana godišnja koncesiona naknada.

Minimalna koncesiona naknada po godini se kreće između 4.4 miliona evra do 15.1 miliona evra

Ponuđena kapitalna ulaganja su sanacija i rekonstrukcija glavne poletno-sletne staze, izgradnja umetnute poletno-sletna staze, pomoćnih rulnih staza i brzih izlaza sa piste.

Očekuje se razvoj prostora terminala, podizanje broja gejtova i dodatni razvoj kargo stendova..

Finansijsko zatvaranje transakcije i prenos sertifikata aerodromskog operatera odnosno početak rada Vansi Erports Srbija d.o.o. kao aerodromskog operatera se ne očekuje pre septembra 2018. godine.

Tada će biti i uplata jednokratne koncesione naknade.

"Ugovor s 'Vansijem' za 'Teslu' mi je kao pesma"

Ukupna nominalna vrednost ove transakcije jednokratna naknada, minimalne godišnje koncesione naknade i kapitalna ulaganja iznosi 1.461.508.000 evra.

Slučaj Intermost

Kompanija Vinči nije prvi put u Srbiji. Poslovala je ovde kao građevinska firma do 209 godine pa je proglasila stečaj firme Intermost uz dug poveriocima od desetak miliona evra (scenario viđen prethodno viđen u Mađarskoj i Češkoj), i povukla pod misterioznim okolnostima navodnog duga srpske vlade za izvršene poslove, izveštavao je 2009. godine ugledni britanski "Fanjenšel fajms".

Ciljevi Vlade Srbije za primenom učešća privatnog sektora na aerodromu "Nikola Tesla" su da se srpsko avio-tržište unapredi u skladu sa najboljom međunarodnom praksom, razvijajući Beograd kao jedan od ključnih regionalnih centara vazdušnog saobraćaja, unapređujući povezanost Srbije sa međunarodnim tržištem i ubrzavajući ekonomski razvoj Srbije i vrednost koju dobijaju za novac srpski poreski obveznici.

Međunarodni tender je sproveden od 10. februara 2017. kroz fazu pretkvalifikacija, fazu neobavezujućih ponuda i fazu obavezujućih ponuda, a odluka je doneta 5. januara 2018. godine.

Francuska kompanija rast aerodroma "Nikola Tesla" primarno vide u razvoju čvorišta avio-saobraćaja na Balkanu sa planiranim razvojem saobraćaja do 14,74 miliona putnika 2043. godine i 120 hiljada operacija.

Kao koncesionar Vinči će, navodno, imati cilj da poboljša uslova rada aerodroma "Nikola Tesla" kako bi se omogućilo aviokompaniji Er Srbija da ponudi nove letove na dužim rutama kao deo svoje glavne strategije.

Komentari 14

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Serbia forever

Ode sve u tudje ruke!?

Dino

Od cega li bi ziveli da nije Titovine,jos ima da se gricka.

Dzoni

Nema botovskih komentara, bukvalno je i njih sramota da komentarisu ovo

special image