MONDO/Tanjug

Ukinuto rešenje o optužnici protiv bivšeg ministra

Autor:

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je rešenje Specijalnog suda kojim je bila potvrđena optužnica protiv bivšeg ministra Slobodana Milosavljevića i još sedmoro njegovih saradnika.

2
A- A A+
Apelacioni sud u Beogradu Foto: Mondo/ Goran Sivački Apelacioni sud u Beogradu

Oni se terete da su zloupotrebama u preduzeću "Maxim&Co" pribavili protivpravnu imovinsku korist veću od milijardu dinara.

Portparol suda Mirajana Piljić u izjavi za Tanjug je precizirala da je prvostepeno rešenje ukinuto i vraćeno prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka.

Ona je podsetila da je Apelacioni sud jednom već ukidao potvrđivanje optužnice, kada je ona bila vraćena Tužiocu za organizovani kriminal jer "nije bila sačinjena u skladu sa zakonom".

"Iako je tužilaštvo delimično postupilo po nalogu prvostepenog suda, Apelacioni sud smatra da i dalje nedostaju razlozi o odlučnim činjenicama, odnosno da je prvostepeni sud pogrešno utvrdio činjenično stanje, što je rezultiralo bitnom povredom odredaba krivičnog postupka", navela je Piljić.

Optužnica protiv bivšeg ministra!


Nepotvrđena optužnica, pored bivšeg ministra obuhvata i njegovog tadašnjeg pomoćnika Dušana Protića, zatim vlasnika preduzeća Maksim&Co Zorana Šćepanovića, nekadašnjeg direktora regionalnog centra Poreske uprave u Novom Sadu Zorana Radomana, nekadašnjeg načelnika i savetnicu u Odeljenju za poresko-pravne poslove u Novom Sadu Jovana Keravicu i Mirjanu Spasić, kao i veštake poljoprivredne struke Iliju Radosavljevića (63) i Muslina Gorkog.

Ova optužnica tereti Milosavljevića i Protića da su po prethodnom dogovoru iskorišćavanjem, odnosno prekoračenjem granica službenog položaja i ovlašćenja postupali u nameri da Šćepanoviću pribave protivpravnu imovinsku korist.

Apelacioni sud međutim smatra da "i dalje nije jasno iz kojih dokaza prvostepeni sud zaključuje da postoji opravdana sumnja o postojanju prethodnog dogovora između Milosavljevića i Protića radi zaključenja ugovora o zameni zemljišta, imajući u vidu da se Šćepanoviću na teret stavlja umišljajno podstrekavanje Protića da odobri zahtev za zamenu poljoprivrednog zemljišta prekoračenjem svojih službenih ovlašćenja".

Sud je dodao da se pri tome u optužnici ne opisuje način na koji se to podstrekavanje vrši.

"Time su izostali dokazi koji opravdavaju sumnju da je Šćepanović umišljajno podstrekao Protića da izvrši navedeno krivično delo", zaključio je Apelacini sud u odluci.

Takođe, dodaje sud, izostali su razlozi za zaključak da postoji opravdana sumnja da radnje za koje se terete Radoman, Keravica i Spasić, kao i Radosavljević i Gorki sadrže obeležja krivičnih dela zloupotreba službenog položaja odnosno zloupotrebe položaja odgovornog lica.

Prvih troje su, prema navodima optužnice, iskorišćavali svoj službeni položaj i ovlašćenja i omogućili pribavljanje protivpravne imovinske koristi Šcepanoviću.

Drugo dvoje okrivljenih iskoristili su, prema optužnici, svoj položaj odgovornih lica i datih ovlašćenja u postupku veštačenja, jer su suprotno pravilima struke i po prethodnom dogovoru izradili netačan nalaz u vezi sa procenom tržišne vrednosti zemljišta, a je što za posledicu imalo plaćanje manjeg iznosa poreza na prenos apsolutnih prava od stvarne tržišne vrednosti zemljišta .

Apelacioni sud napominje da "omogućavanje pribavljanja protivpravne imovinske koristi nije bitan element krivičnih dela za koja su okrivljeni optuženi".

Tužilaštvo za organizovani kriminal nije do sada saopštavalo navode optužnice.

Nakon hapšenja osumnjičenih u decembru 2015. godine, međutim, saopšteno je da se oni sumnjiče da su izvršili krivična dela zloupotrebe službenog položaja i zloupotrebe položaja odgovornog lica.

Tada je saopšteno i da se sumnjiče da su od decembra 2004. do kraja juna 2008. godine izvršili nezakonitu zamenu poljoprivrednog zemljišta u svojini privrednog društva "Maxim&Co" i državnog zemljišta u građevinskom reonu Novog Sada čiji je korisnik bila opšta zemljoradnicka zadruga Novi Sad.

Tom prilikom preduzeću "Maxim&Co" su pribavili protivpravnu imovinsku korist veću od milijardu dinara, s obzirom da je vrednost zemljišta u državnoj svojini bila višestruko veća od vrednosti poljoprivrednog zemljišta koji je država dobila u razmeni, saopšteno je tada iz tužilaštva.

Tagovi:

Povezano

Sve vesti