Šta treba da uradite pre nego što ofarbate jaja

Autor:

Veliki petak je, trebalo bi da ofarbate jaja. Pročitajte savete koji će vam pomoći da vaša uskršnja jaja budu lepa i ukusna.

Šta treba da uradite pre nego što ofarbate jaja Foto: MONDO

Koristite sveža jaja

Ukoliko farbate veću količinu jaja, jer planirate da ih poklanjate, razmenjujete, da ih jedete nekoliko dana, koristite sveža jaja. Međutim, da li ste kupili sveža jaja ili ne, znaćete tek kada ih donesete kući i stavite u hladnu vodu: jaje koje ostane na dnu je sveže, a bajato jaje će isplivati na vrh čaše.

Boja ljuske nije važna

Jaja mogu biti bela, svetlije ili tamnije smeđa, i to nema nikakve veze sa tim koliko su sveža i hranljiva. Ima veze samo ukoliko želite da postignete određenu boju prilikom farbanja. Bela i svetlo smeđa se lakše bojadišu, a preporučuju se i ako ne želite da ih farbate već da ih ukrasite termoskupljajućom folijom ili nekim drugim ukrasima.

Ne barite jaja koja su bila u frižideru

Pre nego što počnete sa farbanjem, da ne bi pucala dok se kuvaju, jaja izvadite barem sat vremena ranije iz frižidera. Operite ih toplom vodom i kuvajte oko pola sata na tihoj vatri.

Ne bacajte jaja koja su pukla

Ako neko jaje naprsne tokom kuvanja, nemojte ga baciti, ali ni farbati industrijskom bojom, već samo u "lukovini" što je najbolji i najzdraviji način za ukrašavanje jaja. U dublji sud sipajte hladnu vodu i listove crvenog ili crnog luka. Na neofarbano jaje stavite list deteline ili neke druge biljke, obavite ga najlon čarapom i spustite u vodu. Tako ćete dobiti jaja braon-žute boje sa različitim motivima. Omiljeni motiv možete nacrtati i otopljenim voskom po jajetu i zatim ga ofarbati u lukovini ili kupljenoj bolji, nakon čega će vaša šara ostati neobojena.

Ukoliko ne jedete barena jaja...

Ukoliko želite jaja samo za ukras, a ne i za jelo, izduvajte ih: uzmite nekoliko većih i čvršćihih čioda, probušite jaja na obe strane i u svaku rupicu stavite vrh tankog šrafcigera kojim ćete polako proširiti rupe. Pomoću šprica i igle ubacite vazduh u jaje koji će učiniti da sadržina iscuri. Ljusku dobro operite spolja i iznuta i ostavite je da osuši. Ovako pripremljene ljuske možete oslikavati različitim tehnikama bojenja i crtanja.

Pročitajte i ovo:

Jaja koja su hit na Twitteru

Kako se prave čokoladna jaja

Tagovi:

Povezano

Sve vesti