Nemojte kupovati čokoladna jaja, napravite ih sami.
POTREBNO:
- Podmazani kalupi za cokoladna jaja
- 400 g kvalitetne crne cokolade
PRIPREMA:
Cokoladu izlomite i 2/3 otopite na pari. Sklonite je sa šporeta i ostavite da se prohladi, a potom dodajte preostalu cokoladu i sacekajte da se sve ohladi do 28 stepeni (za ovo vam treba kuhinjski toplomer).
Vratite svu cokoladu na paru i pustite da se ugreje do 32 stepena.
U cokoladu umacite cetkicu i premažite kalupe za jaja - u tankom sloju i ravnomerno.
Kalupe potom ostavite u frižideru na pet minuta, a zatim dodajte nov sloj cokolade. Kada namažete obe polovine jaja, ostavite ih u frižideru sat vremena.
Zatim pažljivo odvojite cokoladu od kalupa, a jednu polovinu cete spojiti s drugom tako što cete ugrejati pleh i svako jaje prisloniti na vruc pleh, tako da se ivice balgo otope. Odmah "prilepite" polovine jaja, a dekorišite ih nakon dva, tri minuta.
Ako vam se cokolada tokom rada ohladi, rastopite je ponovo. U ova jaja možete da ubacite i neko iznenadenje za decu, a umesto crne cokolade možete da koristite i belu, savetuje Yumama.
Procitajte i ovo: