Predstava o ženama koje su se borile za Srbiju

Autor:

Premijera predstave "Žensko srce u šinjelu" u režiji Mirjane Karanović biće 16. aprila.

Predstava o ženama koje su se borile za Srbiju Foto: MONDO/Stefan Stojanović Mirjana Karanović - 28. 1. 1957.

Predstava "Žensko srce u šinjelu", po tekstu Mihajla Vitezovića, u režiji Mirjane Karanović, biće premijerno izvedena 16. aprila u Centru za kulturu "Vlada Divljan".

Priča prati tri žene koje pokušavaju da urade predstavu povodom obeležavanja 100 godina od završetka Prvog svetskog rata, prikazujući živote tri heroine - Milunke Savić, najodlikovanije žene vojnika u istoriji ratovanja, Flore Sends, jedine Britanka sa činom kapetana u srpskoj vojsci i Nadežde Petrović, slikarke, koja je napustila lagodnost i vratila se u Srbiju da pomogne svom narodu. Čekajući reditelja glumice počinju da preispituju sopstvene živote, doživljaje iz svoje karijere, ali i da otkrivaju stvari koje ne znaju jedna o drugoj.

Milunka Savić - ovo smo čekali sto godina!

"Tri žene. Same. Niko ih nije terao. Otišle u rat. Da se bore za srpski narod. Tri priče iz prošlosti. O Flori Sends, Milunki Savić i Nadeždi Petrović. I tri glumice koje žele da ožive te priče i ostave trag u sadašnjosti", izjavila je Karanović pred premijeru.

Predstava "Žensko srce u šinjelu" zajednička je ideja tri prijateljice i koleginice sa klase, koje i igraju glavne junakinje. Vesna Paštrović, Jovana Petronijević i Nina Grahovac oživele su tri žene koje su na svoj način ostavile pečat u srpskoj istoriji.

"Imajući u vidu da je ove godine završnica obeležavanja veka od Prvog svetskog rata, odabrale smo upravo tu temu, i to kroz priču o tri neverovatne žene koje su svoje živote posvetile borbi za srpski narod. Uživale smo kroz rad na ovoj predstavi, a posebno smo bile srećne što je naša draga profesorka Mirjana Karanović prihvatila da režira ovaj komad", rekla je Paštrović.

Povezano

Sve vesti