MONDO/Srna

Radovan Karadžić ponovo pred sudom u Hagu

Autor:

Žalbeni pretres u predmetu protiv prvog predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića počeće danas pred Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove, koji je nasledio Haški tribunal.

2
A- A A+
republika srpska ratko mladić radovan karadžić srbi general generali hag haški osuđenici ratni zločini zločinci Foto: Mondo/Goran SivačkiŽalbeni pretres, koji će trajati dva dana, počeće uvodnom rečju predsedavajućeg sudije u tom predmetu Teodora Merona, nakon čega će Karadžić i tužilaštvo izneti usmene argumente o žalbi, saopšteno je iz Haga.

Radovan Karadžić uložio je u decembru 2016. godine žalbu Haškom tribunalu na presudu, kojom je osuđen na 40 godina zatvora "zbog genocida u Srebrenici i zločina protiv čovečnosti u BiH 1992-1995. godine".

Odbrana se nada da će uspeti da dokaže nepostojanje veze Karadžića sa dešavanjima u Srebrenici, što bi, kako ocenjuju, uticalo na visinu presude.

Karadžič otkriva: Kako sam postao dr Dabić


Član Karadžićevog tima odbrane advokat Goran Petronijević ističe za Srnu da će na ovom pretresu usmeno biti prezentovani stavovi odbrane i tužilaštva o međusobnim žalbama i odgovorima.

On je napomenuo da će posle ovog žalbenog pretresa uslediti samo statusne konferencije sve do izricanja konačne presude, što bi, prema predviđanjima odbrane, moglo uslediti do kraja godine.

Karadžić je osuđen u martu 2016. godine.

Hag odobrio: Radovan Karadžić može sam da priča

Povezano

Sve vesti