Neće pući, porumeneće i "pucaće" od ukusa - evo kako!
Kobasice sa roštilja prava su poslastica za ljubitelje mesa, a pošto je stiglo lepo vreme, sigurni smo da vec "merkate" priliku da raspalite roštilj u prirodi. Evo šest saveta za kobasice koje ce biti savršeno pecene, rumene, socne i nece pucati!
Trik sa kljucalom vodom
Profesionalni kuvari predlažu i da se kobasica, pre stavljanja na rešetku, "šokira" kljucalom vodom. Kobasice samo prelijte vrelom vodom na nekoliko sekundi, a onda ih prebacite u hladnu. Ovaj trik, navodno, poboljšava teksturu mesa.
Osušite ih
Za savršeno hrskavu koricu, potrebno je da kobasice budu suve pre nego što ih stavite na roštilj. Osušite ih pažljivo ubrusom i držite u frižideru.
Ne pecite ih "direkt" iz frižidera
Za kobasice važi isto pravilo, kao i za drugo meso sa roštilja – pre pecenja mora da dostigne sobnu temperaturu. Izvadite ih iz frižidera sat vremena pre nego što planirate da ih spremate, tako nece pucati pri pecenju.
RECEPT: Najbolji domaci roštilj sos
Ravna ploca
Još jedan trik roštilj-majstora koji prenosi "Barbecue bible" je postavljanje pleha, ili slicne ravne metalne ploce, na samu rešetku. Ovo bi trebalo da uradite odmah, kako bi pleh dostigao visoku temperaturu. Direktan kontakt sa ravnom, vrelom plocom obezbedice hrskaviju koricu, mada onda necete imati "šare" od rešetke, koje mnogi ljubitelji mesa obožavaju da vide.
Prava temperatura
Kobasice se peku na srednje jakoj vatri, kako ne bi spolja izgorele, a iznutra ostale presne. Prejaka vatra ce uciniti da puknu, jer se njihov omotac skuplja u dodiru sa vrelinom, pa rizikujete da popucaju.
Preslaba vatra dovešce do toga da vaša kobasica, cim je skinete sa roštilja, deluje divno i socno, ali kako se hladi, tako se "izduvava". Dakle, srednja vatra i nema brige!
Poklopite ih
Kako biste ubrzali vreme i ravnomernost pecenja, kobasice prekrijte poklopcem ili metalnom cinijom. Strujanje toplote na taj nacin ce omoguciti da se ravnomerno peku, i bice brže gotove.
Koji je vaš omiljeni specijalitet sa roštilja? Recite nam u komentarima!